Stamboom Wennink, een zeer grote familie uit de voormalige gemeente Lonneker

Foto van J.H. Vroom
De publicatie Stamboom Wennink, een zeer grote familie uit de voormalige gemeente Lonneker is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 841 personen. Vanwege privacy zijn 10 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 10 februari 2014.


Wennink, een familie uit Lonneker.

Wat betekent WENNINK?

In Oost Nederland komen vele familienamen voor met als eerste element "wen". Behalve in het in de titel vermelde Wennink, komen diverse varianten voor zoals: Wensink, Wenzink, Wensenk, Wentink en Wenting. En wanneer we het Repertorium van Familienamen voor Overijssel nagaan, dan komen we zoveel namen met "wen" tegen dat ik mij zal beperken tot de namen eindigend op "ink". Wennink of Wenning is ontleend aan namen van erven, waarvan we er in Overijssel nogal wat vinden. Bij Deurningen ligt het erve Wennink, dat in 1475 Wening, maar 20 jaar later Wenning heette. Bij Stokkum, gemeente Markelo, stonden twee erven van die naam: het ene werd in 1475 als Wenneking vermeld, het andere dat omstreeks 1905 werd afgebroken heette in 1475 Luttike Wenning. Een derde erven Wenning in de gemeente Markelo werd in 1475 in de buurtschap Elsen vermeld; tegenwoordig heet het Hegeman. Tenslotte Het Wennink bij Usselo, in 1381 Wennykinc geheten. Een merkwaardigheid van de naam is dat hij verschillende keren in combinatie met "molen"voorkomt. Zo stond er in 1297 bij Deurningen de Wenninkmole, die of het bovengenoemde erve Wennink is, of de boerderij die nog als Mölman bekend is en in 1475 kortweg de Mole heette. Bij Ootmarsum stond in 1484 een Wenninkmole, terwijl we de derde al in 1188 als Wenninkmole bij Neede aantreffen. Zoals uit de voorbeelden blijkt ligt aan de huidige vorm Wennink de oude namen Wenning en Wenneking ten grondslag; de laatste bestaat ook als familienaam. Ze zijn afgeleid van de voornamen Wenno en Wenniko. De laatste is een vleinaam ontstaan uit de Wenno door toevoeging van de verkleiningsuitgang "iko". De naam Wensink is afgeleid van de voornaam "Wenso" die in de 12e eeuw nog in Zutphen voorkwam. Erven Wensink lagen vooral in Gelderland zoals Wensynck in 1538 bij Dochteren en erven Wensink bij Groenlo in 1415. Maar ook in Twente vinden we een: Wensink bij Zenderen, in 1332 Wynsinck geheten. Daarin herkennen we zonder moeite het woord "win" hetgeen vriend betekende en nog voorkomt in de familienamen Wijn en Wijnen en in voornamen als Winfried en Winibald. Toch moeten we met afleidingen wel voorzichtig zijn: bij Losser staat een erven Wensink dat in 1475 Wernsink heette en in 855 Werensinc. In deze laatst genoemde naam schuilt het woord "weer" verwant met het werkwoord verweren, (weerstand bieden).
Uit het bovenstaande blijkt wel dat het naamselement "wen" een gevarieerd voorgeslacht heeft en een uitgebreid en afwisselend nageslacht.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.




Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden


Andere publicaties van J.H. Vroom

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van J.H. Vroom





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!