www.tenkoppel.org

U kunt ons mailen/You can mail us:
familietenkoppel@hotmail.com

Alle familie gegevens staan op/all family data can be found on

                   Genealogie online

                                                           (click here for English version)
ontdek-de-achterhoek-2

Kenmerkende landschapsgezicht van onze verre voorouders

 
Facebook pagina (alleen leden)/Facebook page (members only):
 
Klik hier voor bidprentjes. /Click here for prayer cards.
 

Voorwoord Familie-archief
Stambomen samenstellen is al lange tijd een rage. Het wordt ook steeds gemakkelijker gemaakt door de IT ontwikkelingen. Maar een familiegeschiedenis bij elkaar rapen is nog een ander ding. Dat vergt veel uitzoekerij en proberen een objectieve kijk te houden op de gevonden feiten. En dat is niet altijd even makkelijk en vergt veel wikken en wegen over hoe je iets probeert te duiden en te zoeken naar nuances.

In een paar honderd jaar gebeurt er heel veel. Ook veel hele belangrijke dingen. Maar veel van die dingen zijn vaak na enkele (tientallen) jaren alweer vergeten.
Ook onze familie heeft in de afgelopen paar honderd jaar veel meegemaakt. Ook heel veel voor hun belangrijke dingen. Maar ook daarvan zijn er veel vergeten.

Dat ze belangrijk en indrukwekkend waren, blijkt wel uit de verhalen die ik de afgelopen ruim 40 jaar heb losgeweekt uit de stilte van de archieven. Die verhalen zijn niet allemaal even vrolijk, maar als iedereen zijn eigen leven terugkijkt, dan zal je zien dat ook niet alles over een leien dakje is gegaan.
Het was beslist niet mijn bedoeling om de verhalen te romantiseren, want veel is gewoon niet romantisch. Daar zijn dus andere schrijvers voor. Ik heb geprobeerd een verhaal samen te stellen door feiten als een puzzel bij elkaar te leggen. Zie de familiegeschiedenis als een puzzel van enkele tienduizenden stukjes, de feiten. 500 Stukjes krijg je cadeau, want die kan je uit je eigen directe omgeving bij elkaar schrapen. Maar komt het buiten je eigen gezichtsveld, dan neemt de moeilijkheidsfactor exponentieel toe. Dan moet je elk puzzelstukje uit die grote zak met feiten die je gekregen hebt bekijken of die ergens in jouw plaatje past.

Wat is het verhaal?
Even kort door de bocht: onze familie is al vanaf de 17e eeuw voornamelijk in de archieven en kerkboeken van de Achterhoek waargenomen, in de omgeving Eibergen, Groenlo en Lichtenvoorde. Gegevens over het erfgoed Het Koppel in Avest worden al meer dan een eeuw eerder genoemd in de archieven. 

Van de administratieve oorsprong zijn familietakken afgesplitst naar Barneveld, van waaruit ze verder het land in zijn verspreid. Utrecht, Nijkerk, Zwolle, Amsterdam, midden Limburg, enzovoorts. Ook is er begin 19e eeuw een aftakking naar de VS, de familie Tekoppel, die aansluit aan Boek 1 uit Lievelde, Lichtenvoorde. Deze familie is daar voornamelijk ten zuiden van Indiana in Evansville gevestigd. En er is in de 20e eeuw sprake van emigratie vanuit Zwolle naar Edmonton, Alberta, Canada, de familie Tenkoppel. Dit is in grote lijnen het hele verhaal, maar het kent natuurlijk vele kleine details. Die vind je in de hoofdstukken. Daar wordt de herkomst van de familienaam ook verklaard.

Ons bestaan komt voort uit diverse historische gebeurtenissen, vaak vastgelegd in (staats-) documenten en kranten. En belevenissen. Onze voorouders hebben ook een leven gehad met een geschiedenis. En onze voorouders hebben een naam. Nog steeds vind ik. Daarom leven zij voor mij nog steeds, al zijn ze niet meer onder ons. Veel van die belevenissen die ons gemaakt hebben zoals we zijn, vindt u hier terug. Lang niet alle, want veel is natuurlijk niet vastgelegd en privacy is ook een ding.

Ik zou het wel prettig vinden als nieuw gevonden historische feiten en belevingen op een of andere manier, voor de familie toegankelijk, vastgelegd zou worden. Het liefste via de archief beheerder. Die heeft tot taak om alles vast te leggen voor het nageslacht. Een bronvermelding aangeven wordt erg op prijs gesteld, zodat een en ander terug te vinden is. Geef vooral aan wat feiten zijn (waar heb je die vandaan) en wat veronderstellingen zijn. En als er duidelijke veronderstellingen zijn, motiveer deze dan.

Heb je nieuwtjes, geruchten, feiten, vermoedens? Neem even contact op met de beheerder van het Familie-archief. Iedereen is altijd van harte welkom, ook al is niet ieder verhaal even duidelijk. Wie weet, vindt de beheerder wel aanknopingspunten waardoor een vaag verhaal duidelijker wordt.

En bedenk vooral: “Je bent pas dood, als je naam niet meer genoemd wordt”.

Veel plezier met deze familie belevingen.

Leon Ten Koppel

Beheerder Familie-archief Ten Koppel

.
For foreign family members:
Translation site: http://translate.google.com
(Beware of it that you have to correct some phrases or words, depends of the context)

.
Voor privacy verklaring klik hier.
.
Leon Ten Koppel,
Beheerder administrator Familie-archief Ten Koppel

We zijn bereikbaar via: https://familietenkoppel.wordpress.com/

De Achterhoek, centrum van onze familiegeschiedenis