Knippenborg uit Ulft


Knippenborg uit Ulft: één familie? Een methode van onderzoek: de peter- en metermethode is samengesteld door B.J.M. Wolters (neem contact op). Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2009.


Samenvatting

 

Er is tamelijk veel informatie beschikbaar over voormoeder Aleijda Knippenborg, vrouw van Derk; hoewel die informatie moeilijk toegankelijk bleek. Het was namelijk weinig mogelijk om via de gebruikelijke weg, via het raadplegen van Doop-, Trouw-, en Begraaf (DTB-)registers, een goed beeld te krijgen van de familie van Derk en Aleijda Knippenborg, omdat het Doop-,Trouw- en Begraafregister op de periode waarin de ouders van Aleijda’s vader en diens generatiegenoten geboren worden en huwen, door waterschade onleesbaar is geworden. Dat betekent dat het onmogelijk is om de Knippenborgs in de volgende generaties te ‘sorteren’ naar familieverewantschap.

Echter, het is toch mogelijk gebleken om een weg te vinden en met succes toe te passen, om de familieverwantschappen tussen de Knippenborgs wél te bepalen. De Knippenborgs zijn namelijk Rooms-katholiek; en het is bij katholieken gebruikelijk om bij de kerkelijke doop van een kind, peter en meter aan te stellen. Zij nemen daarmee de verplichting op zich om voor het kind te zorgen, wanneer de ouders daartoe niet meer in staat zijn, als gevolg van ziekte en overlijden. Gezien de verantwoordelijkheid die zij met hun peter- of meterschap op zich nemen, worden peter en meter in het algemeen geworven uit de naaste familiekring. Het feit dat de namen van de peters en meters, naast de namen van de dopeling en diens ouders, worden vermeld in het doopregister, biedt mogelijkheden.

Het blijkt nu dat het Doop-, Trouw- en Begraafregister dat betrekking heeft op de periode waarin de generatie van Berend Knippenborg, vader van Aleijda, hun kinderen laten dopen, wél aanwezig is. Wanneer nu een Knippenborg of zijn/haar man of vrouw, over en weer peter of meter zijn bij de doop van hun kinderen, vormt dit een aanwijzing voor het bestaan van een familierelatie tussen deze Knippenborgs.

Op basis van in de literatuur beschikbare informatie, (onvolledig) beschikbare DTB-registers, tesamen met de resultaten van de toepassing van de peter- en metermethode, blijkt een familie Knippenborg, geformeerd te kunnen worden, bestaande uit:
- Bernardus Knippenborg echtg. van Christina Huijinck /Maria Wolters (2de generatie),
zoon van Bernardus Knippenborg, gehuwd (plm. 1.11.1695) met Geesjen Schoemaeckers (1e
generatie)
- Bernardus Knippenborg echtg. van Dorothea Deckers (2de generatie),
zoon van Henricus Knippenborg, gehuwd met Hendrina Schoemaker (1e generatie)
- Antonius Knippenborg, gehuwd met Gertrudis Bejers (1e generatie).
1e generatie Knippenborg zijn hoogstwaarschijlijk broers
- Geske Knippenborg echtg. van Theodorus Henricus Huijinck (2e generatie)
- Mechtelt Knippenborg echtg. van Willem Westerveld/Bart Bouman (2de generatie),
vader niet precies bekend. Willem Westerveld komt verderop nog ter sprake.
- het is niet vastgesteld kunnen worden of Christina Huijinck (eerste vrouw van Berend Knippenborg-
vader van Aleijda) en Theodorus Henricus Huijinck (man van Geske Knippenborg) broer en zus zijn.

Het is nu verleidelijk om Geske en Mechtelt Knippenborg tot tantes van Aleijda (3de generatie),
dochter van Bernardus Knippenborg en Maria Wolters (2e vrouw van Aleijda’s vader), te bestempelen. Uit de peter- en metermethode kan echter alleen maar worden afgeleid dat Geske en Mechtelt, familie zijn van Aleijda, waaronder mogelijk tante.

Het ligt tamelijk voor de hand dat Aleijda, naast broers en zussen, ook neefjes en nichtjes (generatiegenoten van Aleijda) heeft. Dat is verder niet uitgezocht.


Inleiding

 

In deze paragraaf zal worden nagegaan hoe de familie van Aleijda Knippenborg, vrouw van Derk Wolters, is samengesteld. Na de invoering van de burgerlijke stand in 1811, wordt voldoende informatie gegeven in de doop- en trouwakten waaruit ondubbelzinnig blijkt wie er is geboren of trouwt. Vóór 1811 vindt registratie plaats via doop-, trouw- en begraafregisters (DTB-boeken), die beduidend minder informatie geven over dopeling en huwelijkspartners waardoor een heldere bepaling wie wie is, niet altijd mogelijk is. Een voorbeeld ter illustratie. Zo wordt in een DTB-boek van Gendringen vermeld dat op 7 augustus 1736 wordt gedoopt Helena, dochter van Bernardus Knippenborg en Christina Huijinck. Meer niet. De grootouders van de dopeling worden niet genoemd en evenmin personalia van de ouders, zoals geboorteplaats en -datum.

Dat kan tot nogal ingrijpende onduidelijkheden leiden. Bijvoorbeeld, 10 december 1741 wordt de doop bijgeschreven van Bernardina, dochter van Bernardus Knippenborg en Maria Wolters. (Er zijn geen aanwijzingen dat Maria Wolters verwant is aan Jan, Derk en Michiel Wolters). Zijn er twee Bernardus Knippenborg: de een getrouwd met Christina Huijinck met dochter Helena; de ander getrouwd met Maria Wolters met dochter Bernardina? Of is Bernardus Knippenborg weduwnaar geworden en hertrouwd met Maria Wolters?

Het wordt er al niet gemakkelijker op wanneer (bovendien) verschillende schrijfwijzen van de achternaam voorkomen. In het geval Knippenborg komen de volgende schrijfvarianten voor: Knijppenburgh, Knijppenburghs, Knijppenborgh, Knijppenborghs, Knieppenborg, Knieppenborgh, Knippenborghs, Knippenborgh, Knippenborg. Je zou kunnen veronderstellen dat elke schrijfwijze staat voor een bepaalde familie. Helaas klopt die veronderstelling niet. Want in het DTB-boek wordt aangegeven dat Derk Wolters trouwt met Aleijda Knippenborgs, dochter van Bernardus Knippenborg. In de bijschrijving in het doopregister van de doop van Aleijda, wordt als vader genoemd: Bernardus Knieppenborgh. Nu de schrijfwijze ook binnen een gezin kan variëren, kan op geen enkele wijze de schrijfwijze van de naam uitgangspunt vormen om onderscheiden verwantschappen vast te stellen.

Familierelaties tussen gelijk-namigen bepalen wordt temeer een probleem als DTB-boeken ontbreken of zijn beschadigd, waardoor ouder-kind relaties (gedeeltelijk) ontbreken. Hoe kun je dan toch nog veronderstellingen opperen over familierelaties tussen gelijk-namigen? Van de familie van Aleijda Knippenborg is wel iets bekend, maar vooral betrouwbare informatie over de onderlinge familierelaties tussen de Knippenborgs, ontbreekt voor een belangrijk deel. Het blijkt namelijk niet mogelijk om de verwantschappen tussen de verschillende Knippenborgs te achterhalen, want er is een hiaat in de reeks ouder-kind relaties omdat het doopboek (nr.759, Rijksarchief Gelderland, Rooms-Katholieke Gemeente, statie Gendringen en Ulft) dat betrekking heeft op de eerste helft van de 18de eeuw vrijwel onleesbaar is als gevolg van waterschade (Koops, 1989). Er kan dus niet via de DTB-boeken worden bepaald welke Knippenborg wel of geen familie is van Aleijda Knippenborg en wat de aard van de familierelatie is.

Kan langs een andere weg dan via DTB-boeken worden vastgesteld of de verschillende Knippenborgs familie van elkaar zijn?

 

De stand van zaken totnutoe is: een vrijwel onleesbaar DTB-boek; verschillende schrijfvarianten van de naam Knippenborg, zelfs binnen één gezin. Desondanks blijkt er een begaanbare weg te zijn om te komen tot enig inzicht in de onderlinge verwantschappen van de Knippenborgs. In Rooms-Katholieke kring bestaat namelijk het gebruik om bij de doop van hun kinderen een peter en een meter als getuigen te laten optreden en hun namen op te nemen in het doopregister, naast de namen van de ouders en van de dopeling. Deze peter en meter vaak worden gerecruteerd uit de (enge) familiekring van de ouders van de dopeling. Dat vormt een aanknopingspunt om alsnog waarschijnlijke familieverwantschappen vast te stellen.

Dit aanknopingspunt bestaat alleen voor Rooms-Katholieken, omdat de reformatorische christenen het peter- en meterschap niet kennen. Het blijkt niet mogelijk te zijn om voor het bepalen van onderlinge verwantschappen, gebruik te maken van getuigen bij het huwelijk van protestanten. Het is namelijk opvallend hoe vaak dezelfde namen als getuigen worden genoemd op dezelfde bladzijde van het DTB-boek. Dat duidt erop dat die getuigen pro forma worden aangesteld, wellicht ambtenaren van het schoutambt, de heerlijkheid. Een concrete illustratie: op de naastliggende bladzijden 345 en 346 van DTB-boek 760, dl. 3, worden 15 trouwregistraties aangegeven. Daarmee zijn in totaal 30 getuigen gemoeid. Joanna Hafkenscheidt is 12 x getuige; Judith te Boekhorst 7 x. Het heeft daarom geen zin gebruik te maken van getuigen bij trouwregistraties. Die zeggen niets over eventuele familieverwantschappen.



Vraagstelling

Kan door middel van de peter- en metermethode een familie Knippenborg worden geformeerd, waarvan Aleijda Knippenborg, gehuwd met Derk Wolters, deel uitmaakt?


Knippenborg via DTB-boeken

De peter-en-meter methode om onderlinge verwantschappen vast te stellen, gebruik je pas wanneer de familieverwantschap niet op een andere manier bekend is – uit DTB-boeken of anderszins. Daarom zal eerst een overzicht gegeven worden van reeds onderzochte familieverwantschappen tussen Knippenborg uit Gendringen en Ulft, voornamelijk ontleend aan te Boekhorst (2003) en Koops (1989),

Aan Koops (1989) wordt het volgende ontleend: ‘De eerste echte woonperiode van de Knippenborgs in Ulft begint op 1 november 1695 of net ervoor. Op genoemde datum huwt Bernardus Knippenborgh Geesjen Schoemaeckers . … De genoemde Bernard Knippenborg heeft hoogstwaarschijnlijk 2 broers in Ulft gehad: Henricus gehuwd met Henderina Schoemaker en Anthony gehuwd met Gertrudis Beyers. …. Zeker is dat uit het genoemde huwelijk van 1695 een Bernard geboren is, maar deze Bernard had ook een neef die Bernard heette’. Van wie stamt neef Bernard af? Van vader Anthony of van vader Henricus? Volgens Bruins (e-mail 18 juni 2001) stamt neef Bernard af van Henricus Knippenborg en Henderina Schoemaecker.

Te Boekhorst (brief 12 febr. 2003) vermeldt een vondst in het archief van het huis Bergh. Het betreft een interrogatorium dd. 19.9.1736 om daarover ‘… onder Eede Solemneelijck te verhooren de personen van Berendt Knippenborgh Geesken Schoemaeker Huijsvroúw van Berent Knippenborgh, Bernardús Knippenborgh Júnior de Soon van Berent Knippenborgh, alle hier toe behoorlijck geciteert.’. …..
Primús Testis Berent Knippenborgh Seijt hier toe wettigh geciteert ende in de Sestigh Jaeren oúdt te zijn
Secúndús Testis Geesken Schoemaeker Seijt Wettig geciteert, ende in de Setigh Jaeren oúdt te zijn.
Tertiús Testis Bernardús Knippenborgh Júnior Segt Wettigh hier toe geciteert en in de dartigh Jaeren oúdt te zijn’.

Uit dit citaat naar voren dat de drie personen betreffen: Bernard Knippenborg, geboren voor 1676; zijn vrouw, Geesken Schoemaeker, eveneens geboren voor 1676; en hun zoon Bernardus, geboren voor 1706.

Hieronder worden de data van huwelijken van Knippenborg-eerste generatie, en de geboortedata van hun kinderen weergegeven.

Knippenborg: eerste generatie

 

1 nov. 1695 Bernardus Knippenborgh x Geesjen Schoemaeckers (759)

13 dec. 1696 Joe~s Bernardi Knippenborgh x Gisbertae Schoenmakers (759)

? Bernardus Bernardus Knippenborgh x Geesken Schoemaeker

26 nov. 1702 Ioanna Antonius Knippenborg x Gertrudis Bejers (759)

1712 Johannes Antonius Knippenborg x Gertrudis Bejers (759)

? Bernardus Henricus Knippenborg x Henderina Schoemaker

 

De doopbijschrijving uit 1712 is beschadigd. Maar er valt niettemin uit af te leiden dat waarschijnlijk eind 1712 uit dit huwelijk een tweede kind is geboren, Jo[i]s, ook genoemd Joes of Johannes (te Boekhorst, 2003). Het is mogelijk dat Henderina Schoemaker, vrouw van Henricus Knippenborg, een zus is van Geesjen, vrouw van Bernardus Knippenborg, maar er zijn geen aanwijzingen voor de ene of de andere mogelijkheid.

 

Uit de tabel komt naar voren dat een Bernardus is geboren uit het in 1695 gesloten huwelijk tussen Bernardus Knippenborg en Geesken Schoemaeker. Deze Bernardus is geboren tussen 1696 en 1706.

In het citaat uit Koops (1989) is sprake van twee tweede generatie Bernardus Knippenborg: een zoon Bernard van Bernardus; en een zoon Bernard van Henricus. De DTB-boeken vermelden drie tweede generatie zonen Bernardus: Bernardus van Maria Wolters, Bernardus van Christina Huijinck, en Bernardus van Dorothea Deckers. Echter, Bruins (e-mail 18 juni 2001) wijst erop dat Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck en Bernard Knippenborg van Maria Wolters, een en dezelfde persoon zijn. Bernardus Knippenborg is na de dood van zijn eerste vrouw, Christina Huijinck, hertrouwd met Maria Wolters. Dit wordt bevestigd door het feit dat de kinderen van Bernardus Knippenborg en Christina Huijinck allemaal zijn geboren vóór de kinderen van Bernardus Knippenborg en Maria Wolters.

Het is verleidelijk om ervan uit te gaan dat alle Knippenborgs afstammen van de drie ‘aartsvaders’: Bernardus, Anthony en Henricus. Maar helaas, zo simpel ligt dat niet. Uit het genoemde (vrijwel) onleesbare DTB-boek wordt wel duidelijk dat in de periode 1696 - 1745 in totaal 22 doopbijschrijvingen plaatsvinden van Bernard Knippenborg(h). De doopnaam Joanna Knippenborgh wordt 12 x bijgeschreven in de periode van 1702 – 1738. Ook als je de veelvuldige kindersterfte in die tijd in aanmerking neemt, blijven er vermoedelijk nog voldoende Knippenborg over die de volwassen leeftijd bereiken, waarbij je de vraag kunt stellen of die Bernardussen en Joanna’s, en de andere voornamen die ook nog blijken te bestaan, met elkaar verwant zijn.

Er is dus alle reden om de peter-en-metermethode te gebruiken om (nadere of andere) familieverwantschappen te achterhalen.

Knippenborg tweede generatie - via de peter- en metermethode

De doopbijschrijvingen met vader of moeder Knippenborg en peter en meter, zijn in belangrijke mate ontleend aan het Algemeen Historisch Archief van te Boekhorst (2003), en aan eigen speurwerk in het Gelders Archief. Zij hebben betrekking op Gendringen en Ulft (zie bijlage 1 voor een algemeen overzicht van de doopbijschrijvingen Knippenborg met peters en meters). De doopbijschrijvingen waarbij peter en meter aanwezig zijn, hebben betrekking op de kinderen/dopelingen van de tweede generatie Knippenborg (Het onderscheid tussen eerste en tweede generatie heeft hier dus slechts betrekking op de periode in de tijd, en niet op de ouder- kind relatie. Het gaat er immers juist om na te gaan of en inhoeverre een verwantschap bestaat tussen de Knippenborgs van de tweede generatie onderling). De doopbijschrijvingen hebben betrekking op de kinderen van de tweede generatie ouders Knippenborg, omdat de dopen van hun kinderen betrekking hebben op de periode 1735-1755 (zie hierna). Aangezien een generatie gemiddeld ongeveer 30 jaar duurt, is de tweede generatie Knippenborg gedoopt in de periode 1705-1727. Deze periode valt geheel binnen het tijdsinterval waarover zowel de doop- als trouwbijschrijvingen verloren zijn gegaan betreffende het DTB-boek 759 dat, gezien de woonplaats en de gezindte van de Knippwnborgs, het meest in aanmerking komt voor inschrijving van geboorte, huwelijk en overlijden, getuige de titel op de kaft van het DTB-boek 759: ‘Rooms-kathpolieke gemeente statie van Gendringen en Ulft. Doop, Trouw en Overlijdensboek’. In handschrift staat op de kaft eveneens: ‘Sorry, deze kopieën zijn slecht. Helaas kunnen we van de originelen geen kopieën maken (zijn zéér slecht)’.

Het op de kaft vermelde tijdsinterval waarover doopinschrijvingen onleesbaar zijn is o.m. 1696-1734. Zoals gezegd, worden in dat tijdsinterval de kinderen van de eerste generatie Knippenborg gedoopt. Aangezien dientengevolge niet bekend is wie de eerste generatie ouders waren van de tweede generatie kinderen/dopelingen, zal dus de peter- en metermethode uitkomst moeten bieden.


De peter- en metermethode

De peter-en-metermethode houdt in:

wanneer een mannelijke of vrouwelijke Knippenborg optreedt als peter of meter bij de doop van een kind in een ander Knippenborghuwelijk, d.w.z. een huwelijk waarbij de man of de vrouw een Knippenborg is, dan wordt er bij de peter-en-meter methode vanuit gegaan dat beide Knippenborgs familie van elkaar zijn (criterium 1);

Wanneer een huwelijkspartner van een mannelijke of vrouwelijke Knippenborg optreedt als peter of meter bij de doop van een kind in een ander Knippenborghuwelijk, dan wordt er eveneens vanuit gegaan dat beide Knippenborgs familie van elkaar zijn (criterium 2).

De criteria 1 en 2 worden gelijkwaardig beschouwd.

Elk criterium kent nog een sterke en een zwakke variant.
De zwakke variant (criterium 1):
Johannes Knippenborg is peter bij de doop van een kind van Bernardus Knippenborg.
De sterke variant (criterium 1):
Johannes Knippenborg is peter bij de doop van een kind van Bernardus Knippenborg; én
Bernardus Knippenborg is peter bij de doop van een kind van Johannes Knippenborg.

Het wordt voldoende geacht wanneer één van beide criteria van toepassing is. Vanzelfsprekend is de waarschijnlijkheid van verwantschap groter wanneer beide criteria gelden en des te meer wanneer ook nog de sterke variant van toepassing is.

 

Het nu volgende overzicht: ‘Knippenborg: tweede generatie’ heeft dus betrekking op de tweede generatie (in de tijd) Knippenborg. Daarin worden genoemd: geboortedatum en naam van de dopeling; de namen van de ouders, waarbij één ouder een Knippenborg is; de namen van de peter en meter; de toepassing van de criteria; eventueel een toelichting.

De peter/meter die aan criterium 1 of 2 voldoet, wordt, ter wille van de overzichtelijkheid, gecursiveerd

 

Overzicht van peters en meters bij ouders Knippenborg tweede generatie

 

(De doop- en trouwgegevens; en de namen van de peters en meters zijn ontleend aan het Algemeen Historisch Archief, dossier Knippenborg van te Boekhorst (2003). Daarin zijn ook de nummers aangeven van de DTB-boeken - door hem RBS, d.w.z. Retroactieve Burgerlijke Stand, genoemd).

(De kleine letters tussen haakjes hebben betreking op het nummer, eventueel pagina en volgnummer, van het betreffende DTB-boek)

 

7 aug. 1736 Helena: Bernardus Knyppenburgh x Christina Huijinck

(762) Joannes Beijer Mechtildis Knyppenborgh

Crit. 1: Mechtildis Knippenborg is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck

Joannes Beijer is geen huwelijkspartner van een (vrouwelijke) Knippenborg. Weliswaar bestaat een vermoedelijke, maar niet aangetoonde (!), verwantschap van Joannes Beijer met Gertrudis Beijer, echtg. van Anthony Knippenborg, oom van Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters.

 

20 sept. 1736 Helena: Theodorus Henricus Huijinck x Gesken Knijppenburghs

(762) Bernardus Knijppenburgh Joanna Knijppenburghs

Bernardus en Joanna Knippenborg zijn verwant aan Gesken Knippenborg (criterium 1).
Echter, Bernardus kan zoon zijn van Bernardus Knippenborg en Geesje Schoenmaeckers; of zoon van Henricus Knippenborg en Henderina Schoemaecker. Voor beide geldt crit.1. Welke Bernardus daadwerkelijk peter was is niet zozeer van belang, omdat op grond van het feit dat zij neven zijn, Gesken Knijppenburghs door haar verwantschap met peter Bernardus, ook verwant is met de neef van peter Bernardus.
Joanna Knijppenburghs is verwant met Gesken Knijppenburghs (crit.1). Maar ook hier zijn meer Joanna Knippenborgs:

 

27.3.1769 Bernardus Gerardus Overgoor x Joanna Knippenborg

Bernardus Knippenborg Hendrina Aalders

 

22.9.1740 Theodora Fredericus Haeffkenscheijdt x Joanna Knippenborg

Henricus Borckes Agnes Knippenborg


 

13.12.1736 Joanna Gertr. Theodorus ten Borck x Joanna Knijppenborg

Evert Kouvoet Wilhelmina te Broek

 

24.4.1735 Gertrudis Johan Coners x Anneke (Joanna)Knippenborg

(762) Johanna Knippenborg Derek Zweekhorst

 

Het is dus niet duidelijk welke Joanna als meter is opgetreden bij de doop van Helena Huijinck.

Familieverwantschap pleit ervoor dat het Joanna van Gerardus Overgoor betreft. Hendrina Aalders is schoondochter van Derk Wolters en Aleijda Knippenborg (dochter van Bernardus Knippenborg en Maria Wolters). Mogelijk is ook deze Bernardus Knippenborg peter bij de doop van Bernardus Overgoor. Daartegen pleit echter dat Joanna Haffkenscheijdt-Knippenborg, Joanna ten Borck-Knippenborg en Joanna Coners (Coenders)-Knippenborg van de generatie van de ouders van de dopeling (Helena) zijn. Misschien moest Joanna Knippenborg-Overgoor rond 1736 nog wel geboren worden.
Kortom, er kan geen uitspraak worden gedaan welke Joanna Knippenborg aan criterium 1 voldoet.

 

13 nov. 1737 Bernardina: Theodorus Henricus Huijinck x Gesken Knijppenborgh

(762) Bernardus Beijer Wilhelmina Verheijen

Bernardus Beijer is geen huwelijkspartner van een (vrouwelijke) Knippenborg. Weliswaar bestaat een vermoedelijke, maar niet aangetoonde (!), verwantschap van Bernardus Beijer met Gertrudis Beijer, echtg. van Anthony Knippenborg.

Van Wilhelmina Verheijen is niets bekend

 

14 juni 1739 Bernardina: Bernardus Knippenborg x Christina Huijinck

(762) Joannes Crane Gesken Knippenborghs

Crit. 1: Gesken Knippenborg is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck

Van Joannes Crane is niets bekend

 

12 sept. 1739 Bernardina: Bernardus Knippenborg x Dorothea Deckers

(762) Theodorus Henricus Huijinck Geske Schoenmaekers

Crit. 2: Gesken Knippenborg (echtg. v. peter Theodorus H. Huijinck) is verwant aan Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers

Geske Schoenmaekers is de vrouw van Bernardus Knippenborg – eerste generatie. Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers is vermoedelijk zoon van Bernardus’ broer Henricus Knippenborg – eerste generatie. Helemaal zeker is dat niet. Hierna zal blijken dat de twee Bernardus van de tweede generatie verwant zijn aan elkaar. Het woord ‘vermoedelijk’ kan daardoor worden vervangen door ‘zeer waarschijnlijk’.

 

6 sept. 1740 Helena Theodorus Henricus Huijinck x Geske Knippenborgh

(762) Joannes Schoenmaeker Maria Wolters

Crit. 2: Bernardus Knippenborg (echtg. v. Maria Wolters) is verwant aan Geske Knippenborg

Joannes Schoenmaeker is geen huwelijkspartner van een (vrouwelijke) Knippenborg. Weliswaar bestaat een vermoedelijke, maar niet aangetoonde (!) verwantschap van Joannes Schoenmaeker met Geesjen Schoemaeckers (van Bernardus Knippenborg – eerste generatie)of Henderina Schoemaker (van Henricus Knippenborg – eerste generatie).

 

30.4.1741 Garrit Willem Westervelt x Meggelt Knippenborgh (755)

Willem Westervelt en Mechtelt Knippenborg hebben hun kinderen laten dopen in de Nederduits Gereformeerde Kerk (na 1811: Ned. Hervormde Kerk). Peter en meter worden niet aangesteld.

Willem Westervelt is Nederduits Gereformeerd.


 

10 dec. 1741 Joanna D. Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

(762) Henricus Wolters Mecheltie Knippenborghs
Crit. 1: Mechtelt Knippenborg is verwant aan Bernardus Knippenborg van Maria Wolters

Henricus Wolters is vermoedelijk een verwant van Maria Wolters

 

10 mei 1744 Bernardus Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

(762) Joannes Huijnck Aeltjen Holts

Joannes Huijinck is geen Knippenborg, maar zijn moeder wel:

Joannes Huijinck is namelijk kind van Theodorus Huijinck x Gesken Knippenborgh:
14.4.1754 Johannes Huijinck x Johanna Wolters
zoon v. Theodorus (Derck) Huijinck uit Ulft dochter v. Hendrick Wolters uit Zilvold

Strikt genomen beantwoordt het peterschap van Joannes Huijinck niet aan crit. 2. Zijn peterschap is wel in de geest ervan crit.2. Het criterium wordt voor de gelegenheid ‘opgerekt’.

Crit. 2 (‘opgerekt’): Gesken Knippenborg (moeder v. Joannes Huijnck) is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

(Er is geen aantoonbare verwantschap tussen Wolters [par.1; Wolters, 2000] en Johanna Wolters).

Van Aeltjen Holts is niets bekend.

25 april 1745 Willem Willem Westervelt x Mechtelt Knippenborgs

(755) getuijge Gerrit Poulhuis Vrouw Knippenborgs

Gerrit Poelhuis (Gerhardus Poelhuyss) is een schoonzoon van Theodorus Henricus Huijinck en Gesken Knippenborg:
7.11.1744 Aleijda (Eeltje) Huijings x Gerrit Poelhuis
dochter v. Theodorus (Derck) Huijing uit Ulft zoon v. Jan P. uit Gendringen
Crit. 2 (‘opgerekt’): Gesken Knippenborg (schoonmoeder van Gerrit Poulhuis) is verwant aan Mechtelt Knippenborg. Van Vrouw Knippenborgs is niets bekend

 

26 sept. 1745 Joe~s Bernardi Knippenborgh x Mariae Wolters

(762) Bart Bauman Gerhardus Poelhuyss Joa.a...e Wolters

Crit. 2: Mechtelt Knippenborg is verwant aan Bernard Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

(Bart Bauman is tweede echtgenoot van Mechtelt Knippenborg:
Megtelt Knippenborgs, wed. Willem Westervelt wonende aan de bontebrug onder Gendringen,
getrouwd(2) (NDG) Gendringen 4/25 7.1745
Bart [Bouman, veranderd in] Bouwman, zoon Aarent Bouwman, woonende te Meggelen) (755.2/11.12)

Na de dood van Megtelt Knippenborg trouwt Bart Bouman met Beene Koops:

Bart Bouman, wednr. w. Mechtelt Knippenborg uyt Voorst (ond. Gendringen), tr(NDG). 8.6/6.7.1760

Beene Koops, j.d. w. Jan Koops van Hengelo (755.2/38.2))

Crit. 2 (‘opgerekt’): Gesken Knippenborg (schoonmoeder van Gerhardus Poelhuyss) is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

Joa.a..e Wolters is waarschijnlijk Johanna Wolters, vrouw van Johannes Huijnck, en daarmee schoondochter van Gesken Knippenborg. In dat geval wordt bevestigd:
Gesken Knippenborg (schoonmoeder van Johanna Wolters is verwant is aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

13 okt. 1746 Wilhelmina Baert Bouman x Mechtildis Knippenborg

(762) Arnoldus Bouman Geske Knippenborgh

Crit. 1: Geske Knippenborg is verwant aan Mechtelt Knippenborg.

Arnoldus Bouman is vader van Baert, die in hetzelfde Knippenborghuwelijk als peter optreedt. Dat betekent dus geen toegevoegde informatie


 

11 apr. 1750 Aleijda Bernardus Knieppenborgh x Maria Wolters

(762) Arnoldus Wolters Geske Knieppenborg

Crit. 1: Geske Knippenborg is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

Arnoldus Wolters is vermoedelijk een verwant van Maria Wolters

 

6 maart 1754 Helena Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

Hermanus Huijnck Joanne Knippenborgs

Herman is broer is van eerder genoemde Joannes Huijnck:

7.11.1756 Hermannus Huijinck x Berendina Lucas
zoon v. Theodorus (Derck) Huijinck uit Ulft

Crit. 2 (‘opgerekt’): Gesken Knippenborg (moeder van Herman Huijinck) is verwant aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

Joanne Knippenborgs (wie van de vier?) is verwant aan Bernardus Knippenborg van Maria Wolters.

(Voor een overzicht van alle doopregistraties waarbij één ouder een Knippenborg is – zie bijlage 1)


Per doopbijschrijving is nagegaan of en inhoeverre de criteria van toepassing zijn om te besluiten tot een familieverwantschap. Teneinde de onderlinge familieverwantschappen vast te stellen, is het noodzakelijk om de afzonderlijke familieverwantschappen die voldoen aan criterium 1 of 2, onder elkaar te zetten in een verzamelstaat.

 

Verzamelstaat

Toelichting bij de verzamelstaat: de cijfercombinatie heeft betrekking op de datum van de doop. De eerste naam heeft betrekking op de peter/meter. Het = teken staat voor: is verwant aan. De tweede naam duidt op de Knippenborg-ouder van de dopeling)

 

7.8.36 Mechtelt Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

14.6.39 Gesken Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

12.9.39 Gesken Kinppenborg = Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers

6.9.40 Bernardus Knippenborg (van CH/MW) = Geske Knippenborg

10.12.41 Mechtelt Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

10.5.44 Gesken Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

25.4.45 Gesken Knippenborg = Mechtelt Knippenborg

26.9.45 Mechtelt Knippenborg = Bernard Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

26.9.45 Gesken Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Chrisitna Huijinck/Maria Wolters

13.10.46 Geske Knippenborg = Mechtelt Knippenborg

11.4.50 Geske Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

6.3.54 Geske Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters

 

Deze verzamelstaat vertoont veel dubbelen. De verzamelstaat wordt nu verkort, waarbij de frequentie van voorkomen wordt vermeld.

 

Mechtelt Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christina H./Maria W. 3

Geske Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Christna H./Maria W. 5

Geske Knippenborg = Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers 1

Bernardus Knippenborg (van CH/MW) = Gesken Knippenborg 1

Gesken Knippenborg = Mechtelt Knippenborg 2

 

De verzamelstaat heeft tot doel tot een overzicht te komen van onderlinge verwantschappen tussen de Knippenborgs, hetgeen heeft geleid tot:


 

Knippenborg: tweede generatie

 

Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers – Geske Knippenborg van Theodorus Henricus Huijinck – Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck./Maria Wolters – Mechtelt Knippenborg van Willem westeveld/Bart Bouman.

 

Uit de verkorte verzamelstaat komt naar voren dat Bernardus Knippenborg (van CH/MW) en Geske Knippenborg peter en/of meter waren bij de doop van elkaars kind. Zij beantwoorden dus aan de sterke variant van het criterium van familieverwantschap.

 

Het feit dat Bernardus, gehuwd met Dorothea Deckers, weinig voorkomt in de verzamelstaat betekent nog niet dat hij meer verwijderd verwant is met de andere Knippenborgs. Allereerst niet omdat hij in de literatuur uitdrukkelijk wordt genoemd als neef van Bernardus, gehuwd met Christina Huijinck/Maria Wolters. Er zullen dus andere redenen kunnen zijn voor de weinig prominente plaats van Bernardus van Dorothea Deckers in de vedrzamelstaat – o.a. een gering aantal dopelingen.

 

Nota Bene


Koops (1989, p.? – de bladzijden zijn niet genummerd) schrijft over Bernardus Knippenborg van Christina H./Maria W.: ‘Deze Bernard is gehuwd met Marieken Wolters, maar was daarvoor al weduwnaar van Dorothea Deckers’. Daarvan kan geen sprake zijn, zoals blijkt uit de aan te Boekhorst (2003) ontleende doopbijschrijvingen:
12.9.1739 Bernardina Bernardus Knippenborg x Dorothea Deckers
14.6.1739 Bernardina Bernardus Knippenborg x Christina Huijinck
(762)

Deze geboortedsta laten geen andere conclusie toe dan dat er sprake is van twee Bernardus Knippenborg: Bernardus Knippenborg, zn Bernardus Knippenborg en Geesken Schoemaeckers; en Bernardus Knippenborg, zoon Henricus Knippenborg en Hendrina Schoemaker.)

Einde Nota Bene


Opmerkelijk is de overheersende postie van Bernardus Knippenborg van Chrisitna Huijinck/ Maria Wolters als uitkomst van het onderzoek naar de onderlinge familieverwantschappen van de Knippenborgs. Dit is voor een belangrijk deel het gevolg van het feit dat het aantal kinderen uit het huwelijk van Bernardus Knippenborg en Christina Huijinck/Maria Wolters groter is dan het aantal kinderen uit het huwelijk van andere echtparen. In tabel 1 komen 12 doopbijschrijvingen voor. Van de 12 kinderen zijn er 7 afkomstig van Bernardus Knippenborg en Christina Huijinck/Maria Wolters, en 3 van het echtpaar Gesken Knippenborg en Theodorus Henricus Huijinck. Daardoor kan aan Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters een gelijkwaardige, en niet een centrale plaats worden gegeven in de in de vorige alinea genoemde familie:

Bernardus van Christina Huijinck/Maria Wolters, Bernardus van Dorothea Deckers, Geske van Theodorus Henricus Huijinck, Mechtelt van Willem Westervelt/Bart Bouman.


Knippenborg: eerste en tweede generatie

De familie Knippenborg: tweede generatie kan worden uitgebreid door de eerste generatie erbij te betrekken. Wat de eerste generatie betreft is onder het kopje: ‘Knippenborg: eerste generatie’ gesteld dat hoogstwaarschijnlijk Bernardus, gehuwd met Geesjen Schoenmaeckers; Henricus, gehuwd met Hendrina Schoemaker; en Anthony, gehuwd met Gertrudis Beijers, broers van elkaar zijn. Eerstgenoemde Bernardus heeft een zoon Bernardus gehuwd met Christina Huijinck/Maria Wolters. Deze Bernardus heeft een neef die ook Bernardus heet, gehuwd met Dorothea Deckers. Hij zou een zoon van Henricus zijn. Zij maken deel uit van de tweede generatie Knippenborg (te Boekhorst, 2003,brief; Koops,1989). Ook is uit het voorafgaande duidelijk gebleken dat sprake is van één familie Knippenborg van de tweede generatie, die meer leden telt dan de twee zonen Bernardus:
Bernardus Knippenborg van Dorothea Deckers – Geske Knippenborg van Theodorus Henricus Huijinck– Bernardus Knippenborg van Christina Huijinck./Maria Wolters – Mechtelt Knippenborg van Willem Westerveld.


Beide generaties kunnen dus worden geïntegreerd als gevolg van het bovengenoemde feit dat de drie ‘aartsvaders’ hoogstwaarschijnlijk broers van elkaar zijn; een vader-zoon, resp. oom-neef relatie hebben met de twee Bernardus uit de tweede generatie; en de twee Bernardus deel uitmaken van een tweede generatie Knippenborg die uit verschillende leden (4, plus echtgenoten) bestaat. Hierdoor ontstaat een ruimere familie die zowel de eerste als de tweede generatie Knippenborg omvat.

 

De meest waarschijnlijke aard van de relatie tussen de eerste en de tweede generatie Knippenborg is in volgend schema weergegeven:

 

Schema ouder-kind relatie

 

Bernardus Henricus Antony

| | |

| | |

Bernardus x Bernardus x ?

Christina H./Maria W. Dorothea Deckers

 

Van Gesken Knippenborg en Mechtelt Knippenborg kan niet worden vastgesteld van welke aard hun relaties zijn met de Knippenborgs in het schema. Het is niet onwaarschijnlijk dat zij een ouder-kind relatie hebben met één of twee Knippenborgs van de eerste generatie; en dat er een broer-zus en een neef-nicht relatie bestaat tussen de Knippenborgs van de tweede generatie onderling.

Vervolgens, het is opmerkelijk dat Geske Knippenborg is gehuwd met Theodrus Henricus Huijinck, naamgenoot van Christina Huijinck, eerste vrouw van Bernardus, zoon van Bernardus, gehuwd met Geesjen Schoenmaeckers. Zijn Christina en Theodorus Henricus Huijinck broer en zus, of neef en nicht?

 

Tenslotte, te Boekhorst (2003, p.34/35,35) vermeldt een trouwregistratie ontleend aan het trouwboek van de NH kerk Gendringen; en een overlijdensregistratie gem. Gendringen:
Hendrina Knippenborg, dochter Bernardus Knippenborg uijt Ulft onder Gendringen,
getrouwd Gendringen 15.4/6.5.1792 Hendrik Willem Eiting, geboren Boekholt (Pruissen) nu woonende onder Gendringen, overleden Gendringen (Oer) 26 april 1830
Gezien de trouwdatum - 1792; de plaats van het huwelijk - Gendringen; en de woonplaats van Bernardus - Ulft, is het aannemelijk dat Hendrina behoort tot de derde generatie van de Rooms-katholieke, Ulftse, familie Knippenborg. Alleen is niet duidelijk wélke Bernardus vader is van Hendrina: Bernardus van Christina Huijinck/Maria Wolters of Bernardus van Dorothea Deckers.

Vroege voorouders


Valt er nog iets te zeggen over de voorouders van de eerste generatie Knippenborg, bestaande uit Bernardus, Henricus en Anthony? Fred Besselink (z.j) noemt in zijn kwartierstaat Besselink een voorouder Johannes. Bij kwartierstaatnummer 1092 schrijft hij: “Joannes ter Knippenborch (?) was van 1626 tot 1628 student aan het pauselijk ‘Collegium Germanicum’ te Rome, werd te Zutphen geboren uit aanzienlijk katholieke ouders, hij heeft waarschijnlijk een zuster Maria. In 1630 vinden we een boeking in het register van inschrijving van de universiteit Heidelberg. Het is echter zeer twijfelachtig of Joannes de vader is van Henricus (zie nr.546) en van diens broer Antonius, getrouwd Gertrudis Beyers en Bernardus, getrouwd Geesken Schoenmakers. Meer informatie over het geslacht Knippenborgh vindt U in het boek, dat verscheen van de hand van P.J. Knippenberg te Genk (B). De oudste Knippenborgh, die hij noemt is Adolf, die al in 1309 als vazal wordt overgedragen aan de abdis van het stift te Essen. Als hij daadwerkelijk de stamvader zou zijn van no. 1092, dan zou deze Adolf het kwartierstaatnummer 2.236.416 toegewezen krijgen. Er zijn echter teveel zwakke plekken in deze stelling”. Tot zover Fred Besselink (J.Th.M. Bus-Snelting Kwartierstatenboek, 1992).

Als je je echter beperkt tot de vraag of Joannes ter Knippenborch vader is van Bernardus Knippenborg, gehuwd met Geesken Schooenmakers, dan is eerder sprake van een grootvaderschap, als er tenminste een verwantschap in rechte lijn bestaat. Joannes ter Knippenborch wordt namelijk in 1630 als student ingeschreven. Dat betekent dat hij voor 1615 geboren is. Bernardus Knippenborg, trouwt in 1695 of net ervoor, met Geesken Schoenmaekers. Hij zal dan rond 1670 geboren zijn. Als je aanneemt dat een generatie 25 a 30 jaren beslaat, zitten er dus twee generaties tussen Joannes ter Knippenborch en Bernardus. Overigens, vader of grootvader; Besselink beschouwt het als zeer twijfelachtig of er een (groot)vader – zoon relatie bestaat tussen beide Knippenborgs. Maar er bestaat nog een Johan van Knippenborch.

Koops (1989) schrijft in zijn artikel over Knippenborg: ‘Johan van Knippenborch is waarschijnlijk in dienst van het huis Bergh. … . Genoemde Johan was in 1492 geboren in Duitsland als zoon van Dirick IV en Rorich. Hij is in 1552 gehuwd met Aeltjen van Apeldoorn. … . Van Johan is niet bekend dat hij kinderen gehad heeft. Hij is op 5.5.1559 begraven in Doetinchem’. Even verder op de (ongenummerde bladzijde) schrijft Koops: ‘De … woonperiode van de Knippenborgs begint op 1 november 1695 of net ervoor. Op genoemde datum huwt Bernardus Knippenborgh Geesjen Schoemaeckers’.

Indien Johan kinderen heeft gekregen, is er wel een ‘zwart gat’ van 130 jaren tussen de sterfdatum van Johannes en de huwelijksdatum van Bernardus van de eerstge generatie. Koops verzucht dan maar: ‘Om de zaken te verduidelijken, kunnen we beter de familie Hafkenscheidt bekijken, waarmee de familie relaties kreeg in 1726 toen het huwelijk plaatsvond van Johanna Knippenborg met Frederik Hafkenscheid’ – zie hiervoor de volgende par. (3) van dit hoofdstuk. Echter, de peter- en metermethode wijst niet uit dat deze Johanna Knippenborg tot de hiervoor beschreven familie Knippenborg behoort!

Géén familie?!

 

Er zijn nog 3 Knippenborgs: Joanna, Anna en Joanna. Bij de doop van de kinderen uit deze 3 Knippenborghuwelijken, is echter slechts bij uitzondering een Knippenborg of huwelijkspartner van een Knippenborg, peter of meter, zoals uit het overzicht hieronder, ‘Overige Knippenborg’, naar voren komt. Dat betekent dat via de peter en meter-methode niet kan worden aangetoond dat deze Knippenborgs onderling verwant zijn; en evenmin dat zij verwant zijn met het hiervoor genoemde netwerk Knippenborg.

De nu volgende tabel is alfabetisch opgezet op naam van de huwelijkspartner van Knippenborg, en daarbinnen chronologisch. Er blijken drie namen voor te komen: ten Borck, Coners, Haefkenscheijt.

 

Overige Knippenborg

 

13 dec. 1736 Joanna Gertr. Theodorus ten Borck x Joanna Knijppenborg

(762) Evert Kouvoet Wilhelmina te Broek

 

24 apr.1735 Gertrudis Johan Coners x Anneke Knippenborg

(762) Johanna Knippenborg Derek Zweekhorst

 

6 dec. 1736 Antonius Joannes Coenders x Joanna Knijppenborghs

(762) Joannes W. Oemkes Wilhelmina Conders

 

18 apr. 1739 Bernardina Johannes Coenders x Enneke Knippenborghs

(762) Gerardus J. Conders Grietien Miggelbrincks

 

3 mrt 1742 Antonius Johan Coenders x Anneken Knippenborgh

(762) Johan Imminck Gerharda Coenders


 

10 mrt 1745 Joe~s Joi~s Koenders x Annae Knippenborgs

(762)

 

16 okt. 1746 Bernardina Joannes Conders x Enneke Knippenborg

(762) Joannes Klumpen Elske Lensinck

 

27 mei 1736 Oswoldina, A. Fredericus Haefkenscheijt x Joanna Knippenborg

(762) Oswaldus Hoevel J:U: Doctor Antonetta Wevelinckhoven

 

1738 Maria F. Fredericus Haffkenscheijt x Joanna Knippenborg
Franciscus Schuller Domina van Bach

 

22 sept. 1740 Theodora Fredericus Haeffkenscheijdt x Joanna Knippenborg

(762) Henricus Borckes Agnes Knippenborg

 

Uit dit overzicht komt naar voren dat zowel bij het echtpaar Johan Coenders (Coners; Koenders; Conders) x Johanna Knippenborg, alswel bij het echtpaar Fredericus Haefkenscheijt x Johanna Knippenborg, de peters en meters vrijwel geen betrekking hebben op namen in verband met het hiervoor samengestelde familienetwerk.

Uit het feit echter, dat deze twee Johanna Knippenborg geen verwantschap vertonen met het gevonden netwerk, althans volgens de peter en meter-methode, kan niet zonder meer de conclusie worden getrokken dat die verwantschap ook niet bestaat. Immers, niet voor iedereen hoeft te gelden dat peter en meter uit de familiekring worden geworven. Maar de zichtbare aanwijzingen daarvoor ontbreken.


Conclusie

Er is sprake van een familie Knippenborg: eerste en tweede generatie

 

Nu ervan kan worden uitgegaan dat er één familie Knippenborg bestaat, waarvan het echtpaar Bernardus Knippenborg en Maria Wolters (geen familie van Jan, Derk en Michiel – zie parenteel Wolters uit Ulft), deel uitmaakt, is de familie Wolters uitgebreid met de familie Knippenborg via voormoeder Aleijda Knippenborg, gehuwd met Derk Wolters (geen familie van Maria).


Anecdote

 

‘In 1737 wordt B. Knippenborch genoemd samen met Willem Jansen en Steven Knaven als timmer- en metselbazen, die verklaren dat de Caserne van het kasteel (‘het huys Ulft’-BW) ongeschikt is om gerenoveerd te worden. De initialen B.K. in gebinten komen verder nog voor in Varsselder. Deze initialen stammen uit 1778 en zijn waarschijnlijk afkomstig van Bernard Knippenborg’ (Koops, 1989).

De initialen uit 1778 kunnen niet afkomstig zijn van Bernardus Knippenborg, gehuwd met Christina Huijinck/Maria Wolters, vader van Derk Wolters’ echtgenote Aleijda Knippenborg, omdat hij in 1761 is overleden. Zijn zoon komt ook niet in aanmerking, want die vertrekt naar Rotterdam als wijnkoper. Mogelijk zijn de initialen afkomstig van neef Bernardus, zoon van Henricus Knippenborg, oom van Bernardus, gehuwd met Christina Huijinck/Maria Wolters.

De in 1737 genoemde B. Knippenborch is waarschijnlijk de man van Christina Huijinck/ Maria Wolters.

 

Er is uitvoerig aandacht besteed aan Knippenborg omdat Bernard Knippenborg van Christina Huijinck/Maria Wolters, vader is van Aleijda Knippenborg, (voor)moeder van Michael, Antonius en Bermardus Wolters. Via voormoeder Aleijda Knippenborg zijn de Knippenborgs en hun echtgenoten, daardoor (aan)verwant met het geslacht Wolters, dat daardoor een grote uitbreiding krijgt.

 

Naast de DTB-boeken en de peter- en metermethode, is nog een derde ingang mogelijk om tot familieverwantschappen met Wolters te komen, al dan niet gecombineerd met de peter en meter-methode en/of informatie uit DTB-boeken. Deze ‘inga

ng’ wordt geëxploreerd in de bijdrage ‘Huisgenoten: leden van de familie Wolters uit Ulft?’.

 

Geraadpleegde literatuur

 

Besselink, F. (z.j.) Kwartierstaat Besselink. Doetinchem, afdelingsbibliotheek Streekarchivariaat Regio Achterhoek, L. de Colignystraat 11a.

Boekhorst, J.H.G. te (2003). Algemeen Historisch Archief. Dossier Knippenborg. Bennekom

Boekhorst, J.H.G. te (2003). Brief 12 februari 2003

Bruins, J.Th.M. e-mails 22jan, 2001; 10 febr. 2001; 18 juni 2001

Bus-Snelting, J.Th.M. e.a. (Red.)(1992). Kwartierstatenboek van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Achterhoek. Wehl (kwartierstaat Besselink)

 

Bijlage

 

Knippenborg: ouder en p(m)eter

 

1 nov. 1695 Bernardus Knippenborgh x Geesjen Schoemaeckers

 

13 dec. 1696 Joe~s Bernardi Knippenborgh x Gisbertae Schoenmakers

 

26 nov. 1702 Ioanna Antonius Knippenborg x Gertrudis Bejers

 

1712 Johannes Antonius Knippenborg x Gertrudis Bejers

 

? Henricus Knippenborg x Henderina Schoemaker

 

24 apr. 1735 Gertrudis Johan Coners x Anneke Knippenborg

Johanna Knippenborg Derek Zweekhorst

 

27 mei 1736 Oswoldina, A. Fredericus Haefkenscheijt x Joanna Knippenborg

Oswaldus Hoevel J:U: Doctor Antonetta Wevelinckhoven

 

7 aug. 1736 Helena: Bernardus Knyppenburgh x Christina Huijinck

Joannes Beijer Mechtildis Knyppenborgh

20 sept. 1736 Helena: Theodorus Henricus Huijinck x Gesken Knijppenburghs

Bernardus Knijppenburgh Joanna Knijppenburghs

 

6 dec. 1736 Antonius Joannes Coenders x Joanna Knijppenborghs

Joannes W. Oemkes Wilhelmina Conders

 

13 dec. 1736 Joanna Gertr. Theodorus ten Borck x Joanna Knijppenborg

Evert Kouvoet Wilhelmina te Broek

 

13 nov. 1737 Bernardina: Theodorus Henricus Huijinck x Gesken Knijppenborgh

Bernardus Beijer Wilhelmina Verheijen

 

1738 Maria F. Fredericus Haffkenscheijt x Joanna Knippenborg
Franciscus Schuller Domina van Bach

 

14 juni 1739 Bernardina: Bernardus Knippenborg x Christina Huijinck

Joannes Crane Gesken Kinppenborghs

 

18 apr. 1739 Bernardina Johannes Coenders x Enneke Knippenborghs

Gerardus J. Conders Grietien Miggelbrincks

 

12 sept. 1739 Bernardina: Bernardus Knippenborg x Dorothea Deckers

Theodorus Henricus Huijinck Geske Schoenmaekers

 

6 sept. 1740 Helena Theodorus Henricus Huijinck x Geske Knippenborgh

Joannes Schoenmaeker Maria Wolters

 

22 sept. 1740 Theodora Fredericus Haeffkenscheijdt Joanna Knippenborg

Henricus Borckes Agnes Knippenborg

 

30 apr. 1741 Garrit (N.H.) Willem Westervelt x Meggelt Knippenborgh

 

10 dec. 1741 Joanna D. Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

Henricus Wolters Mecheltie Knippenborghs

 

3 mrt. 1742 Antonius Johan Coenders x Anneken Knippenborgh

Johan Imminck Gerharda Coenders

 

23 juni 1743 Hendrick (NH) Willem Westervelt x Mechtelt Knippenburgs

 

10 mei 1744 Bernardus Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

Joannes Huijnck Aeltjen Holts

 

10 mrt 1745 Joe~s Joi~s Koenders x Annae Knippenborgs

 

25 apr. 1745 Willem (NH) Willem Westervelt x Mechtelt Knippenborgs

getuijge Gerrit Poulhuis Vrouw Knippenborgs

 

4 julij 1745 huw.: (NH) Baert Bou(w)man x Megtelt Knippenborgs

 

26 sept. 1745 Joe~s Bernardi Knippenborgh x Mariae Wolters

Bart Bauman Gerhardus Poelhuyss Joa.a..e Wolters

 

13 okt. 1746 Wilhelmina Baert Bouman x Mechtildis Knippenborg

Arnoldus Bouman Geske Knippenborgh

 

16 okt. 1746 Bernardina Joannes Conders x Enneke Knippenborg

Joannes Klumpen Elske Lensinck

 

11 apr. 1750 Aleijda: Bernardus Knieppenborgh x Maria Wolters

Arnoldus Wolters Geske Knieppenborg

 

6 mrt. 1754 Helena Bernardus Knippenborg x Maria Wolters

Hermanus Huijnck Joanne Knippenborgs

 

8 juni 1760 Bart Bouman x Beene Koops

 

22 okt. 1781 Bernardus Derk Wolters x Alaida Knippenborg

Joannes Knippenborg Alaida Wolters

 

6 juli 1785 Aleijda M. Derk Wolters x Aleijda Knippenborg

Henricus Westervelt Berntjen Knippenborg

 

5 sept. 1788 Bernardina: Derk Wolters x Aleijda Knippenborg

(onleesbaar) Joanna Knippenborg

 

6 mei 1792 (N.H.) Hendrina Knippenborg x Hendrik Willem Eiting

 

6 july 1796 Michael Derk Wolters x Aaltje Knippenborg

Hendrik Salem Christina Boermans

 

Andere publicaties van B.J.M. Wolters