Stamboom Hamers/Brabant

Foto van Jan Hamers
De publicatie Stamboom Hamers/Brabant is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 6.440 personen. Vanwege privacy zijn 619 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zondag 3 december 2023.


Ik ben sedert medio 2006 bezig met stamboomonderzoek naar met name de plattelandsfamilie Hamers uit Loon op Zand, Udenhout en Tilburg. Daarnaast onderzoek ik de kwartierstaat van onze kinderen.

Mijn familie Hamers komt sedert het eind van de 16e eeuw vooral voor rond Tilburg. In Noord-Brabant zijn twee autochtone families Hamer(s) bekend: een Bossche lakenverversfamilie en een uit de familie Glavimans stammende plattelandsfamilie Hamers. Er is tot dusver geen genealogisch verband tussen beide families gevonden (Bron: De Brabantse Leeuw (DBL), artikelenreeks “Hamers” van 2005 t/m 2009 van Nel van Spaendonk en Ad Pijnenburg). De gegevens van de Ie t/m Xe generatie zijn overgenomen uit die artikelenreeks. De eerste keer dat de naam Hamers wordt genoemd is, in de IXe generatie, bij Henrick Aert Diercks Hamers (in de overlijdensakte: Henrick Arien Hamers), geboren ca 1550 en overleden op 15 mei 1618 te Udenhout (Houtsestraat). Onbekend is waarom de naam Hamers wordt toegevoegd.
Het verspreidingsgebied beperkt zich tot in de 20e eeuw grotendeels tot Udenhout, Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel en Tilburg. Tussen 1600 en 1850 woonde een groot deel van de familie op een stuk grond bekend onder de naam "Hamershoek" (zie ook "Verhalen", hieronder en  www.geheugenvantilburg.nl)
De familie Wouters (de achternaam van mijn moeder) komt van Tilburg in de 19e eeuw via Eindhoven en Son naar Loon op Zand. Deze familie stamt af van Jan Verschueren, overleden voor 1545. Via de voornamen verandert de naam in de 6e generatie in Wouters. Van de 1e t/m de 5e generatie heb ik gegevens gevonden op www.coolenonline.nl.
De familie Verhagen (achternaam van mijn vrouw) komt van Veldhoven via Oerle in de 19e eeuw naar Tilburg. De oudst bekende voorvader Godefridus Verhagen trouwde in 1747 te Veldhoven.
De familie Schakel (achternaam van de moeder van mijn vrouw) komt vanaf eind 18e eeuw uit Breda. Rond 1775 komt Joseph Schakel uit Keulen naar Breda en trouwt daar in 1778. Hij was korporaal in het Staatse leger.

Uiteraard ben ik zeer geïnteresseerd in aanvullingen, correcties en opmerkingen over de inhoud.

Voornaamste Bronnen:
www.regionaalarchieftilburg.nl
www.bhic.nl
www.genealogieonline.nl
www.snoerman.org
www.heemkundekringloonoptsandt.nl
De Brabantse Leeuw, jrg 54, 55, 56, 57, 58
www.wiewaswie.nl (Genlias)
www.rhc-eindhoven.nl
http://stadsarchief.breda.nl/
https://westbrabantsarchief.nl
http://www.salha.nl
www.cbg.nl
Ad Pijnenburg

Gebruikte afkortingen (individuele bronvermeldingen):

WBA of BoZ: West Brabants Archief of Archief Markiezenhof te Bergen op Zoom
RAT: Regionaal Archief Tilburg
RHCE of EHV: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

BR: Bevolkingsregister
SAB: Stadsarchief Breda
SALHA:Streekarchief Langstraat Heusden Altena
DBL: De Brabantse Leeuw
CBG: Centraal Bureau voor Genealogie

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.




Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie


Verhalen



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!