Genealogie Konniger

Foto van Marchel Konniger
De publicatie Genealogie Konniger is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 444 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 24 februari 2009.


De oudste gegevens betreffende de familienaam Konniger in Nederland komen uit Lievelde. Daar liggen de roots van de familienamen Konniger en Kuenenger. De boerderij waar het allemaal begon staat thans nog aan de Zwolseweg 2 te Lievelde. Dit erf heette vroeger Gesynck, totdat op 31 oktober 1469 Dirick en Kone Konnynges met hun vrouwen en kinderen hun ouderlijk huis Gesynck en Leemlo in de buurschap Levelo verkopen aan Pelgryme Konynger en zijn vrouw Eheken. Toch werd er in 1616 nog geschreven: "vant guet Giessinck ofte Conincsguet".

Oorspronkelijk werd de achternaam ook gespeld als Konnonger, Konnynges, Conygesgut. En er kwamen nog meer varianten: Coning, Conning, Könning, Köninck, Könninck, Könninger, Konigers, Koonings, Konninger, Koninger, Konniger en Kuenenger. Maar ook: Besselinck of Bessinck ook genaamd Konnigesgud. De betekenis van Koningsgoed is een interessant geschiedkundig onderwerp.

Aan het veranderen van de achternaam kwam uiteindelijk een eind. Tot de naamsaanneming onder Napoleon rond 1800 was een achternaam steeds in ontwikkeling. De spreektaal was tot dan maatgevend voor hoe de achternaam werd geschreven. Er werd geschreven wat er gehoord werd. Dit verklaart de vele spellingsvarianten. De laatste varianten op Koninger zijn ontstaan bij de invoering van de Burgerlijke Stand even na 1800, te weten Kuenenger in Groenlo en Konniger in Rekken-Eibergen. Beide varianten zijn ontstaan doordat ambtenaren van de Burgerlijke Stand ze één keer zo opschreven, waarna de spelling voorgoed vaststond.......ook al tekenden de betrokkenen nog erg vaak met Koninger, zowel onder akten van de Burgerlijke Stand als onder notariële akten.

 

 


 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!