Stamboom onderzoek naar de families Sudmeijer en Niesing.

De publicatie Stamboom onderzoek naar de families Sudmeijer en Niesing. is opgesteld door wijlen Olof Sudmeijer (op verzoek van de nabestaanden blijft deze publicatie beschikbaar, contact is niet mogelijk). en bestaat uit 1.439 personen. Vanwege privacy zijn 411 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 10 oktober 2016.


Zoals zoveel mensen, wilde ik weten waar mijn familie vandaan kwam en hoever ik terug kon gaan in de tijd bij mijn onderzoek. In Nederland kon ik mijn familie terugvinden tot 1814. In dat jaar trouwde de Duitser Hermann Heinrich Sudmeier (21-09-1760) uit Hartum in het Fürstentum Minden met de Nederlandse Aleida van Leeuwen uit Zwartsluis. Omstreeks die tijd kwamen vele Duitsers naar Nederland of emigreerden naar Amerika.
Na het eerste onderzoek tot ca 1814, vroeg ik om hulp op een Duitse Genealogische website en vervolgens vroeg Eva Holtkamp namens mij om gegevens over H.H. Sudmeier op de website van haar vereniging. Hierna kreeg ik spoedig de hele stamboom van mijn familie in Duitsland van Donald H. Ebbeler uit de VS. Hij had de oproep gelezen en onmiddellijk gereageerd. De gegevens had hij gehaald uit de drie kerkboeken van Heinz Riechmann, genoemd; "Die Familien der Kirchengemeinde Hartum" met tijdsperiodes 1661-1760, 1761-1825 en 1826-1875.
De naam Sudmeijer bestaat in feite uit twee woorden, namelijk Süd en Meijer en betekent resp. "zuid" en "pachter of bezitter" (in dit geval van een boerderij). Doordat je mensen had wonen in boerderijen aan de zuidkant van dorpen, vind je vele Sudmeijer's in Duitsland, maar voornamelijk in Noord-Rijnland-Westfalen. Om verwarring te voorkomen, kregen de mensen vaak bijnamen, zoals Lüksmeiss of Lückeschmeiss bij mijn familie en Kopmann bij een andere Sudmeijer's familie. De naam verklaring voor Sudmeijer wordt extra zeker als je weet dat er ook Westmeijers, Ostmeijers en Nordtmeijers bestaan. Het is grappig om te zien hoe onze naam telkens veranderde in de tijd, vermoedelijk doordat mensen niet konden lezen en schrijven of door eigen interpretatie van de geestelijken en later door ambtenaren.
Hieronder staan de gebruikte namen in mijn familie gedurende vier eeuwen: Suttmeyer, Sutmeyer, Suhtmeyer, Süttmeyer, Sütmeyer, Südmeyer, Südmeier, Sudmeyer Sudmeier en Sudmeijer. Ook in de laatste eeuw veranderen Sudmeijer's de naam soms in Sudmeyer's.
Nu zie je op de plaats in Hartum waar de Sudmeijer's hebben gewoond, een timmerfabriek (anno 1887) van de familie Haake. Boven een deur is te lezen, dat de laatste Südmeier op de boerderij, namelijk Caroline Christine Louise, is getrouwd met Heinrich Wilhelm Christian Haake (haar buurman). Ook op de vroegere plaats van Wasserriege 26 woont nog steeds een Südmeyer, maar dan van de Kopmanns familie. Er zijn twee verbindingen tussen de Lüksmeissen en de Kopmanns families in de geschiedenis.
Op grond van gegevens van het Meertens Instituut uit 2007, is het waarschijnlijk dat er twee families in Nederland zijn met bijna gelijke namen, namelijk Sudmeijer (inclusief Sudmeyer) en Sudmeier (inclusief Südmeier met umlaut). Dit wordt aannemelijk als men de volkstelling van 1947 en de naamdragers per gemeente in 2007 bestudeerd. In 1947 komen Sudmeijer's voor in Amsterdam (33 personen), Utrecht (14) en Den Haag (8). De meeste personen in deze plaatsen zijn aantoonbaar in de stamboom van Sudmeijer. De Südmeier's (met umlaut) komen in1947 voornamelijk voor in Rotterdam (30 van de 37 personen. Echter in 2007 zijn er nog slechts 11 over in Nederland. Waarschijnlijk heeft men deze familienaam gedurende 60 jaar met behulp van de ambtenarij omgezet in Sudmeier (zonder umlaut). Dit wordt bevestigd, indien men weet dat er in 1947 slechts 9 Sudmeier's (zonder umlaut) waren en in 2007 al 61 personen. In vergelijking met 1947, zijn de Sudmeijer's en Sudmeier's in 2007 meer verspreid over Nederland en gedeeltelijk geëmigreerd.
Onlangs heb ik gevonden dat de meeste Sudmeiers afstammelingen zijn van 3 broers die na 1810 zijn geëmigreerd van uit Hartum naar Nederland. Uit eindelijk kwamen zij terecht rond Amsterdam en rond Rotterdam. In het “parenteel Cord Süttmeyer”, die de voorvader van de stamboom Sudmeier’s is, heb ik één verbinding gevonden tussen de stamboom Sudmeier en Sudmeijer.
In de stamboom zullen in de notities bij stamvaders of stammoeders of hun kinderen, vaak worden gerefereerd naar nummers die gebruikt zijn in de kerkboeken van Heinz Riechmann. Ook zijn verschillende teksten in het Duits overgenomen en soms aangevuld met eigen teksten. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een notitie: Riechmann 612 "aus dem Südhof, Pastors Knecht, in Dinklagen Haus" (S. v. Reinke S., "im Sudhof" 15). Dit betekent; "Zoon van Reinke Suttmeyer, woont in het dorpsgedeelte Südhof met huisnummer 15". De huizen in Hartum kregen vroeger alleen nummers en geen straatnamen. Deze huisnummers zijn in enkele gevallen genoemd in de kerkboeken. Zonder het geweldige werk van Heinz Riechmann zou het genealogisch onderzoek in Duitsland een heidens karwei zijn geworden. Bij mijn bezoek met mijn vrouw aan Hartum en het Kommunalarchiv Minden kreeg ik steun van Vinzenz Lübben M.A. en de vroegere medewerker Brandhorst. Ik ben ook dankbaar voor de hulp van Eva Holtkamp en Donald Ebbeler en dat vele Sudmeijer's bereid waren om medewerking te geven aan de stamboom.

Verder wil ik Johannes K. Vittali bedanken voor het geven van informative over zijn familie. Nu dat ik niet veel verder kom met de Sudmeijers, ben ik begonnen met de stamboom van mijn moederskant, namelijk de familie Niesing. De stamboom van de Niesings is langzaam aangegroeid in die van de Sudmeijers. Eigenlijk wilde ik de twee stambomen splitsen, maar In forums werden door 4 genealogen geadviseerd om niet te splitsen. Voorlopig laat ik de data gecombineerd en heb alleen de titel veranderd.
De website WieWasWie is tegenwoordig een fantastische bron van informatie voor genealogen.
Olof Sudmeijer Aangepast op 23-1-2015 (1585 personen)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden



Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!