Stamboom Mobron

Foto van Hans Mobron
De publicatie Stamboom Mobron is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 868 personen. Vanwege privacy zijn 280 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 14 maart 2023.


Al jaren gingen binnen onze tak verhalen rond van waar de naam Mobron van daan zou komen, Frankrijk, dat zij waren gekomen met een Diligence via Zeeland en dat wij Hugenoten waren.

Bekent was dat er in de Zuid Oost Beemster een Mobron zou wonen en waar mijn oom een keer was geweest die bezig was met de stamboom. Veel duidelijk was er niet.

In ongeveer 2006 ben ik voor het eerst eens begonen met wat opzoeken naar gegevens, maar door omstandigheden strande deze actie al vrij snel, tot 2013 ik er met frise moet weer aan begon.

Ik ben begonnen met Myheritage, een geweldig programma, waar mee als je 60 euro per jaar neer telt, binnen 10 minuten een mega stamboom kan hebben. Ik heb ze voorbij zien komen met 64k mensen erin, wat is je doel. Gelukkig heb ik mij van meet af aan beprekt tot de mannelijke lijn opdat ik wilde weten waar de naam Mobron nu vandaan kwam.

De boom stopt vervolgens in 1686 (even uit mijn hoofd) met Jan Michielsz, die geboren (gedoopt) zou zijn in Monickendam en uit Doornick zou komen. Vader Michiel Jansz, Moeder Gerretica (ketter, niet lid van de kerk). Fijn om te weten, maar waar komt die naam dan vandaan want in 1701 duikt de achternaam Mobron opeens op en lijkt mij toch niet verzonnen zoals van Dijk, Visser, Bakker noem maar op. Mobron googlele levert ook niet veel op dan alleen onze naam of Google wil er graag Montbron van maken.

Na mail wisseling met de archievaris van Oud monickendam, de heer de Groot, kwam ik in handen van de eerste trouw acte van Jan Michielse en later het testament van zijn eerste vrouw. In deze documenten zie je de verschuiving van de naam Mobro, naar uit eindelijk Mobron, alleen de leeftijd klopte niet met dat wat de doop datum in de stamboom stond. Opzich ook niet zo vreemd, want alles wat er instond was niet onderbouwt met fiijten of schreenshots en scans.

Via een omweg en opzoek naar meer rezente gegevens kwam ik op de Confessieregisters van Amsterdam en zocht voor de grap eens op Mobron. En tot mijn stomme verbazing rolde daar zowaar 5 resultaten uit van voor 1700. Met behulp van mensen op dit forum en haar dochters deze stukken vertaald en dat leverde twee belangrijke aanknopingspunten op. Visee (Wazet) en zijn bijnaam Waaltje de Novo. Waaltje de Novo werd uitgelegd als mogelijk de keine nieuwe man uit Wallonie, wat aannemelijk is omdat in een document staat van Visee onderdeel van het Groot Prinsen Dom Liege.

Zijn trouwen en dopen van zijn kinderen waren allemaal RK en dus eerst een invertaris gemaakt van de RK kerken in Visee, zijn leefttijd zou in Amsterdam ongeveer 19 jaar zijn geweest en toen dagen online bladeren in de DTB boeken van Visee. Niets, helaas om dat Doornick later ook wordt genoemt daar gekeken. Hier was ik al snel klaar, helaas is er niet veel meer door de oorlog. Van Doornick terug naar naar Luik gegaan als eerst volgende grote stad in het Groot Prinsendom, na dagen en weken bladeren, vloeken en tieren inverband met de slecht werkende en onlochische methode van search.arch.be bingo. Op 17 oktober 2013 vind ik de doop van Joannem Michielem Monbron 10 9bris 1668 een match, op berekend leeftijd, naam geving en locatie. In acht genomen, kalender verschil tussen Amsterdam en Liege, de latijnse schrijfwijze en schrijven zoals gesroken, de n hoor je niet als Monbron in Frans wordt uitgesproken is dit volgens mij een 100% match.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!