Het onderzoek

Welkom op deze website over mijn eigen voorouders, de voorouders van een familie Geerts. Ja, een familie Geerts, want de achternaam wordt gedragen door velen (in 2007 4458 personen) die lang niet allemaal familie van elkaar zijn. Mijn familie Geerts bevond zich, toen de burgerlijke stand - dankzij Napoleon - in het leven werd geroepen in Steenwijk te Overijssel. Momenteel zijn de nakomelingen van deze tak echter over heel Nederland (en buitenland) uitgewaaid, zoals bij zoveel families. 
 
De achternaam Geerts is een typische patroniem, dat willen zeggen, een naam die verwijst naar de voornaam van iemands vader. Nadat in 1810 het burgerlijk wetboek (Code Civil of Code Napoleon) werd ingevoerd, werd men tussen 1811 en 1812 in de gelegenheid gesteld om in het gemeentehuis officieel een familienaam te bevestigen of aan te nemen in een register van naamsaanneming. Hoewel daar in de praktijk maar in beperkte mate gebruik van gemaakt werd, vond in de plattelandsgemeentes in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel wel naamsaanneming plaats, omdat tot dan toe daar gebruik werd gemaakt van het patroniemensysteem. Albert Geertszn. Geerts, degene van mijn voorouders die de naam Geerts tot een erfelijke familienaam bevorderde, was de zoon van Geert Albertszn., en had niet de moeite genomen om een andere naam te verzinnen om te dragen, dan degene waaronder hijzelf al bekend stond in Steenwijk. Hij kon toch ook niet voorzien dat er zoveel anderen gelijktijdig voor dezelfde achternaam hadden gekozen, waardoor op den duur de familiebanden moeilijk te herkennen zouden zijn. Gelukkig kozen een boel andere zonen van andere vaders met de naam Geert voor varianten zoals Geerds, Geerdes of Geertsema, waardoor het met de huidige bijna 4500 naamdragers van de achternaam Geerts nog enigzins beperkt is gebleven.
 
Momenteel is de oudste mij bekende voorvader, in directe lijn, de 17e-eeuwse Folker Bartelszn. (1688-1706) uit het Drentse Nijeveen. Zijn zoon Albert Folkerszn. (1707-1763) trok als eerste naar het Overijsselse Steenwijk en het was zijn zoon Geert Albertszn. (1748-1803) waarnaar de familie zich vernoemde. Hoewel zijn zoon Albert Geertzn. Geerts (1793-1860) in Steenwijk geboren en gestorven is, heeft hij ook een tijd in delen van Friesland vertoefd. Hiermee lijkt hij een trend gezet te hebben onder zijn nakomelingen; zoon Adam (1824-1864) en kleinzoon Albert (1855-1893) hebben beiden zowel in het Overijsselse Steenwijk als in Friesland gewoond, maar Albert is de laatste in Steenwijk. Zijn zoon Jan (1880-1947) heeft enkel in Friesland gewoond en zijn zoon Harmen (1912-1972) woonde in Friesland en het toen juist drooggemalen Emmeloord.
 
De heren Geerts waren allen protestants - zoals de meeste Noord-Nederlanders - ; de jongste generaties werden door de burgerlijke stand gecatalogiseerd als Nederlands Hervormd, terwijl de oudere generaties volgens de doopboeken (Nederduits) Gereformeerd waren. 
 
Aan de informatie op deze website wordt nog gewerkt. Mocht u informatie hebben over de jongste, nog levende, generaties van de familie Geerts of hier wellicht zelf toe behoren, neem dan graag contact op (mail naar m.b.l.geerts@zoho.com), zodat wij de familie nog beter in kaart kunnen brengen en eventuele verloren contacten kunnen herstellen.
 
Naarmate het onderzoek vordert, zal er steeds meer informatie over mijn voorouders op de website verschijnen. Voorlopig blijft echter het grootste deel, wat nog nauwkeurig gecheckt moet worden, ongepubliceerd. Mocht je hier echter geïnteresseerd in zijn, dan kun je hierover altijd contact opnemen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Lisanne Geerts


Verspreiding van de naam Geerts in Nederland in 2007 (bron: www.meertens.knaw.nl)