Wortelboer genealogie

een geslacht uit de groninger veenkoloniën

Wortelboerskruiden

Waar komt de naam Wortelboer vandaan?

Verschillende vermeldingen uit het begin van de negentiende eeuw leggen een relatie tussen een kruidendrank bestaande uit vooral wortelextracten en de familie Wortelboer. Ontleende de familie haar (bij)naam aan deze handel in kruidendrankjes waarmee ze de boer op ging? En heeft de naam boer dan dezelfde betekenis als in kolenboer, voddenboer, schillenboer en groenteboer? Een handel die dan waarschijnlijk al terugging tot voor 1723 toen Frerik Jurriens al als Frerik Wortelbour voorkwam.

> Lees meer...

Drie Wortelboer stambomen

Zoals met alle namen in de 18e eeuw werd ook onze naam op verschillende manieren geschreven zoals Wortel Boer, Wortel Buir, Wortel Buur, al of niet aan elkaar geschreven. Er zijn tot nu toe drie (aparte) stambomen met de naam Wortelboer gevonden:

  1. Rooms Katholiek: nakomelingen van Jan Hindriks Wilkens 
  2. Joods: nakomelingen van Isaac Eizik David Wortelboer
  3. Nederlands hervormd: nakomelingen van schipper Derk Roekes.

Wapenschild

Onderzoek en website

De website is in 1990 opgezet door Bernard Wortelboer met gegevens uit het stamboomonderzoek van Jan Paul Wortelboer. Els Wortelboer heeft tot 2018 geholpen met het uitbreiden van de stamboom. Na invoering van nieuwe privacy wetgeving (AVG) worden persoonsgegegevens van nog levende personen niet meer getoond. Het databeheer wordt lokaal uitgevoerd met Family Historian waarbij de informatie regelmatig wordt gesynchroniseerd met de website. De website is gemaakt met behulp van The Next Generation of Genealogy Sitebuilding©.