Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten

Foto van M.R. Aartsen
De publicatie Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 17.658 personen. Vanwege privacy zijn 1.310 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 3 juni 2021.


Genealogie is een kwartierstaat,  een opstelling van de kwartierdragers of probanden (degenen van wie men uitgaat) met alle directe voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn. Per generaties verdubbelt het aantal personen. Een kwartierstaat lijkt een beetje op een omgedraaid parenteel.
De naam is afgeleid van de vier kwartieren van een wapenschild, waarin men dan de wapens van de vier grootouders plaatste.

In deze kwartierstaat ben ik uitgegaan van mijn ouders  en hun verdere voor-ouders.
Het zijn dan de familie namen Aartsen, de Jong, van Schooten en Vleeming.

De geschiedenis van de familie de Jong was nog blank terrein, die ik uiteindelijk tot in de 16de eeuw  heb kunnen onderzoeken en uitkwam in en rond Kortenhoef, Baambrugge, Abcoude en  Utrecht.
Met al het archiefonderzoek en de transcripties van aktes was het een moeizaam onderzoek omdat veel mensen met de toevoeging de Jong of de Oude genoemd worden, dit ter onderscheid in de tijd dat het patroniem nog voornamelijk de geslachtsnaam was.
Waarbij ik dank verschuldigd ben aan het streekarchief van Hilversum, Breukelen en het Utrechts archief.

Ook bij de familie Aartsen heb ik veel onderzoek gedaan voornamelijk in het Gelders archief.

Van de families van Schooten en de familie Vleeming was er al veel uitgezocht.
Vooral de voorouders Helena Vleeming gaan heel ver terug in de tijd.
Tot in de 13de eeuw  dit is na te gaan aan de hand van aktes en schriftelijke bronnen, van sommige personen, die belangrijk genoeg waren om iets  schriftelijks na te laten en/of konden schrijven en zo aktes, brieven enz, nalieten, die dan soms per toeval wel goed bewaard zijn gebleven. De tijd van voor de 13de blijft het toch deels  het gebied van genealogen en historici en anderen, te vinden op Wikipedia.

Een rekensom leert dat er bij de 20ste generatie ( zo rond de 13de eeuw) het totale aantal voorouders van mijn ouders dan  ongeveer 524288 personen zouden kunnen zijn. In deze publicatie van de kwartierstaten van mijn voorouders staan nu ongeveer 10.000 voorouders beschreven. Dat is maar een klein deel  van het totale aantal. Het aantal voorouders is natuurlijk schier oneindig, maar het is een mooie gedachte dat je een deel van je geschiedenis kent, al is het nog zo klein.

M. Aartsen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.




Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!