Stamboom-Genealogie: van Iwaarden

Foto van Willem van Iwaarden
De publicatie Stamboom-Genealogie: van Iwaarden is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 4.612 personen. Vanwege privacy zijn 969 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 21 juli 2023.


Van oorsprong komen de van Iwaardens uit de regio Nord- Nord pas de Calais-Franche, en Region Flamande-Flandre occidentale-Belgique,(West Vlaanderen) en zijn begin 1600 op het eiland Tholen, provincie ​Zeeland, in Nederland gearriveerd.

Wat is de oorsprong van onze naam, na wat opsporingen op internet vinden we in het woordenboek der zeeuwse namen samengesteld door                           dr.F. Debrabandere : Ywade of ghwad en ghewade, benaming voor een laagwater of doorwaadbare plaats, mogelijk ook voor drinkplaats voor vee. 

​In de Archieven komen de volgende namen voor die mogelijk in verband zijn te brengen met van Iwaarden​ In Frankrijk en West Vlaanderen:​ Van Ywade, VANYWAEDE, VanYwaerde, Van Iwaede, Van Iwaerde, ​​In Nederland: Van Ywaerden, Van Iwaerde, Van Nieuwaerden, Van Iwaarde, van Iwaarden.​In Amerika: Van Iwaarden, Van Iwarden.

De oudste met de naam Ywade vond ik alsvolgd:

in het jaar 1230 te Saint Winoc de Berquis ( bij Dunkerque ) Martino van den Ywade, 1382 te Moorsele (West Vlaanderen) Olivier van den Ywade,                   1402 te Langemark (bij Yper,West Vlaanderen) Jan van den Ywade, idem 1380-1400 te Yper Francois van den Ywade gehuwd met NN, zijn zoon Pierre van den Ywade huwde 1454 te Vlamertinge bij Yper met Paschierse Lainoot, zijn zoon Jaen van den Ywade huwde 21 juli 1482 met Jaquimine Massins.    verder komt nog voor, 1454 Jehan van den Ywade te Yper en Gillis van den Ywade, (ook wel Gheweede of YWEEDE) te Oost Vleteren bij Yper. In het doopboek van de Nederduits hervormde kerk  te Cadzand (Zeeuws Vlaanderen) vinden we 28-04-1619 als getuige bij een doop Francois van den Ywade wonende te Cadzand. In begraafboek 1648-1652 te Cadzand vind men 21-10-1648 begraven: Jan Iwaerden. Verder vond ik in het volgende boek uit 1878 samengesteld uit originele Vlaamse documenten door Ed. DU COUSSEMAKER : TROUBLES RELIGIEUX 16e eeuw, FLANDRE MARITIME 1560-1570 de volgende personen: Pierre van der Haghe, Charles van Yweede, Chretien Oorlof, Lauwers Vrammout, Francois Erte en Lowick Verraet, kerkwachten tijdens de kerkvernielingen en beeldenstorm van de kerk SAINT-JAEN-CAPPEL (een dorpje tussen Bailleul en Boeschepe en Reninge) op 15 september 1569 werd door hen medegedeeld aan de schout van Baillieu dat de kerkdeuren welke waren vernield door de protestandse rebellen vervangen zijn door nieuwe kerkdeuren.

In de West Vlaamse parochieregisters komt als oudste  gevonden persoon voor met een mogelijk verband met boven staande personen en mijn stamboom: Guillelmus Van Ywade geboren ca.1585 te Lo,Reninge,  B8647, West Vlaanderen gehuwd met Marie DEBANT, met kinderen en verder nageslagt.

In Nord, Nord-Pas-de Calais, heb ik als oudste verband (bron Geneanet) gevonden: Jaen Louis VANYWAEDE, geboren 8 oktober 1763 te Tètegem, Franche. Zoon van Pierre Martin van Ywaede geboren en gehuwd te Veurne (West Vlaanderen) nakomeling van Guillelmus Van Ywade. Nakomelingen van deze Jean Louis VANYWAEDE komen nu nog voor in Dunkerque en rond de streek van Dunkerque, Noord Frankrijk.

In Nederland zijn in de archieven van gemeente Tholen de oudste personen van mijn Stamboom van Iwaarden gevonden: 

Pieter Van Ywaerde(n) en zijn broer, Jan Van Ywaerde(n) (jonge man van Frankrijk) en Paschier van Ywaerde(n)  geboren ca. 1580-1590 te  Noord Frankrijk.Een nakomeling hiervan Elbert Johannes Willem van Iwaarden emigreerde in 1904 naar Noord Amerika en heeft daar vele nakomelingen.

 

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!