familiearchivaris

Familiearchief Doek

In mien underzuuk naor de familienamen Doek, kwam ik al gauw terecht in de Stellingwarven, met name in de plaats Noordwolde. Van 1309 tot 1504 waren de Stellingwarven feilijk een onafhankelijke boerenrepubliek, de Vrije Natie der Stellingwerven. Der waren veul gebieden met dizze ?onafhankelijkheid?. Vanolds heurden de Stellingwerven bij Drenthe en vuul het under het gezag van de bisschop van Utrecht. Met Drenthe dielt de Stellingwarven nog aaid de Nedersaksische streektaol. Waorum de Stellingwarven heur lösmaakt hebt van Drenthe, en hoe as dat gebeurde, is grotendiels onbekend. Drenthe, underdiel van het Oversticht, en Friesland hadden toendertied regelmatig oorlog met mekaar, maor of dat de reden west hef veur het niet meer bij Drenthe heuren willen, blif ondudelijk. Friesland was een riek gebied ten opzichte van het aarme Drenthe en dat kan wel ies de overstap verklaoren. Noordwolde lig in de gemiente Weststellingwerf ongeveer op het 'drieprovinciënpunt' van de previncies Friesland, Drenthe en Overiessel. De teruggang in het tal an boerderijen tiedens de economische recessie in de gemiente Weststellingwerf. De economische conjunctuur warkte niet met, maor wallicht was de waterstaotkundige toestand ok zachiesan slechter worden deur de inklinking van veengrond en aal meer wateroverlast. De veraandering van bouwlaand - in gruunlaand hef vast leid tot een minder intensieve bodembewarking, waorschienlijk al aan het ende van de 17e en het begun van de 18e ieuw. Het zal je vast nei doen, of de omvangrijke vervening in de Westhoek van Weststellingwerf wallicht de oorzaok west hef van de opheffing van een koppel bedrieven. Van de twiede helft van de 19e ieuw of wordt de toekomst van de vervening somber. Stienkool en laoter eerdeulie waren goedkopere brandstoffen. Van 1875 of giet het echt mis. Tegeliekertied met de veencrisis is der tussen 1875 en 1890 in hiel Europa een landbouwcrisis. In dizze periode wordt een koppel arbeiders trekarbeiders. Zie gaot hen Drenthe en hen Duutsland. As wij kiekt naor de trektocht van de femilie Doek dan zie wij een lien die lop van Noordwolde via Appelsche naor De Smilde, Kloosterveen, Assen, Schonerd, Noord-Slien, Zuudbarge, Erica en Nei-Amsterdam.

Familie Archivaris

De archivaris van dit familiearchief is jan Veenstra.

Gerelateerde genealogische publicaties:

Via dit digitale archief kunt u mij - jan Veenstra - helpen met het vullen van het familiearchief en het beschrijven van de familiegeschiedenis.

Toegang tot dit familiearchief


Toegang tot dit familiearchief is alleen mogelijk na uitnodiging van de familiearchivaris. Wilt u toegang tot het familiearchief omdat u interessant materiaal heeft voor in het familiearchief of omdat u graag wilt helpen met het beschrijven van foto's?

Doe een toegangsverzoek