Stamboom Van der Heide van PAS-VER

Foto van Lammert van der Heide
De publicatie Stamboom Van der Heide van PAS-VER is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 1.512 personen. Vanwege privacy zijn 334 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 30 maart 2024.


STAMBOOM VAN DER HEIDE van PAS-VER.

Mijn naam is Lammert van der Heide - Rottevalle 1947- woonplaats Ruinerwold Drenthe. Ik onderzoek de naam van der Heide welke rondom Drachten,Opeinde, Rottevalle, Houtigehage, Drachtster Compagnie hebben gewoond.

Op en rond PAS-VER hebben van 1812 tot 2004 6 generaties van der Heide gwoond en gewerkt, waarvan 4 generaties als (vee) koopman.

De naam PAS-VER als toevoeging aan mijn stamboom slaat op de eerst bekende woning van de familie. PAS-VER was een woonhuis tapperij/ herberg en boerderij gelegen aan de Folgeralaan (nu Folgersterleane 50) tussen Drachten en Rottevalle.

Hier hebben Jan Jans van der Heide en Taapke Rommerts van der Heide zich in 1812 gevestigd.
Ze kwamen uit Opeinde waar Jan Jans boer was, en op 12 april 1812 de naam van der Heide heeft aangenomen voor zichzelf en zijn gezin.
Na het overlijden van Jan Jans in 1822 kwam jongste zoon Foppe Jans met zijn vrouw Aaltje Jacobs Noordstra en gezin bij moeder op PAS-VER te wonen. De kost werd verdiend met de herberg/tapperij boerderij en veehandel. Na Jan Jans  waren er nog vier generaties van der Heide veekoopman op en rond PAS-VER.


Zijn zoon Foppe Jans, 1800-1868, diens zoon Jacob Foppes, 1837-1872, en de kleinzoon van Foppe Jans, Foppe Minderts 1847-1927 -mijn overgrootvader- Foppe Minderts had een bloeiende veehandel en stond ook als zodanig ingeschreven in het register der Patentpligtigen als koopman.
Volgens overlevering - oerpake Foppe Minderts van der Heide - werd vanaf PAS-VER o.a de veemarkt in Purmerend bezocht.
Het vee werd begin van de week naar de boot Lemmer - Amsterdam gedreven en vandaar naar de veemarkt in Purmerend.
In de dagen dat de mannen naar de markt waren moesten de vrouwen zich redden met de Herberg en boerderij.
In de herberg op PAS-VER ging het er volgens overlevering soms ruig aan toe.  volgens een artikel in Smelnes Erfskip.

Dit laatste was de reden dat Foppe Jans in 1835 op wat nu Folgersterleane 55 is een nieuwe boerderij liet bouwen.  PAS-VER werd verkocht en Foppe Jans ging met zijn vrouw en kinderen naar de overkant van de weg in een nieuwe boerderij wonen. Moeder Taapke Rommerts kwam bij hen in te wonen. Toen Foppe Jans in 1868 en Aaltje Noordstra in 1875  waren overleden heeft de inwonende kleinzoon Foppe Minderts de boerderij gekocht van de overige familie. In de kadasterboeken is plm. 1878 sprake van herbouw van dit huis door Foppe Minderts van der Heide.
Toen in mei 1907 zoon Jacob Foppe ging trouwen met Fenna Dijkstra. Foppe Minderts en Bauklje Lammerts hebben een nieuw huis laten bouwen 
aan de Folgersterloane tegenover de bestaande boerderij. Hier woonde later hun dochter Bregtje getrouwd met Willem van der Veer. 
de laatse bewoner was kleinzoon Willem de Haan 1939-2023.
 

In 1930 Heeft Jacob Foppes van der Heide door zijn zwager Siebe Houtman uit Nijega een nieuwe boerderij voor de bestaande boerderij laten bouwen. Hier heeft tot 2004 Lammert van der Heide 1924-2004 gewoond, hij was ongehuwd. De familie heeft familie graven in Opeinde op de bijzondere begraafplaats waar verschillende van der Heide's zijn begraven. Het oudste monument is van 1868 toen is Foppe Jans 1800-1868 daar begraven, in  1875 is zijn vrouw Aaltje Jacobs Noordstra 1799-1875 daar ook begraven. Op de graven van Foppe Jans en zijn zoon Jacob Foppes vermeld: In leven koopman bij Rottevalle.

Op mijn website www.heidela.nl vindt u meeer gegevens over de familie van der Heide

Via zoekwerk en contacten op deze site hoop ik wat meer over de familie aan de weet te komen.

 

 

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!