Online inventaris van Stadsarchief Leuven

Op deze website kan je de online inventaris raadplegen die een overzicht geeft van alle archieven en collecties die zich in het Stadsarchief van Leuven bevinden. Op die manier kan de leeszaalbezoeker zijn of haar bezoek aan het archief optimaal voorbereiden.

De hoofdstructuur is al compleet ontsloten en ook op stukniveau is een deel van de archieven/collecties beschikbaar. Daarentegen is een ander deel enkel via papieren inventarissen doorzoekbaar of nog helemaal niet ontsloten. Het stadsarchief is continu bezig met het aanmaken van nieuwe beschrijvingen en het omzetten van papieren inventarissen. Daardoor is deze online inventaris voortdurend aan het uitbreiden. Momenteel bevat deze inventaris 0 beschrijvingen. De invoer van deze beschrijvingen gebeurt via ICA-AtoM en Atomis.

Ben je klaar met opzoeken en wil je materiaal uit het stadsarchief komen raadplegen? Kijk onderaan deze pagina voor verdere instructies! ?


Hoe ga je te werk?

  • Via de zoekbalk bovenaan rechts – Hier kan je jouw zoekterm ingeven. Oftewel geef je volledige woorden in, oftewel geef je het eerste deel van een woord gevolgd door een asterisk (*). Bijvoorbeeld: gebruik Reynaertg* als zoekterm indien je twijfelt tussen Reynaertghesellen en Reynaertgezellen. OPGEPAST: de eerste drie tekens van je zoekterm mogen geen asterisk (*) bevatten. Daarnaast is het onmogelijk om via samengestelde woorden te zoeken. Bijvoorbeeld: Gebruik ‘Jacobsgilde’ of ‘Kessel Lo’ in plaats van Sint-Jacobsgilde of Kessel-Lo.

  • Via de optie ‘geavanceerd zoeken’ onder de zoekbalk – Hiermee kan je in specifieke velden gaan zoeken, zoektermen uitsluiten of combineren en je zoekopdracht filteren op materiaaltype, beschrijvingsniveau… Ook hier is het mogelijk om met de asterisk (*) te werken.

  • Via het archievenoverzicht – Dit overzicht bestaat uit drie grote blokken. Eerst komen de archieven van de overheden (Leuven, gemeenten en andere overheden), vervolgens zijn de collecties aan bod en ten slotte zijn er de private archieven van personen, families en andere instellingen. Klik op de kruisjes om verschillende niveau's van het overzicht te openen en te sluiten. Elk item dat je aanklikt, zal zich in een nieuw tablad openen.

  • Via de archiefbeschrijvingen – In deze lijst kan je door alle volledige beschrijvingen bladeren. Links kan je de plaats van de aangeklikte archiefbeschrijving in het archievenoverzicht zien. Door op de driehoekjes te klikken, open of sluit je de niveau's in het overzicht.

  • Via de archiefvormers – Dit is een alfabetische lijst van alle personen, families en instellingen van wie er zich archieven in het stadsarchief bevinden. Het gaat dus NIET om een lijst met alle personen, families en instellingen waarover er zich archiefmateriaal in het stadsarchief bevindt.

  • Via de digitale objecten – Alle digitale documenten die gaan over de werking van het stadsarchief en de archieven zijn hier te vinden.

  • Via het Stadsarchief van Leuven – Hier vind je alle informatie over het stadsarchief. Bijvoorbeeld informatie over openingsuren, contactgegevens, de geschiedenis van het archief en leeszaalregels zijn hier te vinden.

LET OP: Sommige deelarchieven en collecties zijn enkel beschikbaar in PDF-formaat of in gedrukte vorm. Wanneer je een beschrijving van deelarchief of collectie aanklikt, zal dit vermeld staan. Wanneer er een PDF-bestand beschikbaar is, zal er bovendien een link naar dat bestand zijn. De zoekmachine kan deze PDF-bestanden evenwel NIET doorzoeken waardoor je deze zelf afzonderlijk moet raadplegen.

Nadere toegangen: Enkele deelarchieven en collecties hebben te veel unieke kenmerken waardoor het te moeilijk is om ze via de standaard beschrijvingen te ontsluiten. Via een inventarisatie als nadere toegang kunnen al deze unieke kenmerken beschreven worden. OPGEPAST: Je kan enkel in nadere toegangen zoeken via de zoekopties die je te zien krijgt wanneer je een nadere toegang aanklikt. Via het zoekvenster bovenaan en de optie 'uitgebreid zoeken' kan je niet in nadere toegangen zoeken!

Links: Het stadsarchief heeft een uitgebreide online aanwezigheid. Hier vind je een overzicht van alle websites waar het stadsarchief aan verbonden is.

klaar met opzoeken: Noteer alle archiefbestanden en -stukken en hun unieke referentiecode. Bijvoorbeeld '...'. Het is ook mogelijk om archiefbeschrijvingen af te drukken. Klik naast de blauwe titel van de archiefbeschrijving op het printicoontje. Vervolgens selecteer je file list en kies je een sorteeroptie. Neem de gegevens van jouw opzoekingen mee naar de leeszaal waar de leeszaalmedewerker je met plezier verder zal helpen.