Centurial biedt hetzelfde plezier als op conclusies gebaseerde genealogiesoftware, maar met dat ene grote verschil

het is op bewijs gebaseerd

gebruikers

Ik ben dol op deze software. Het is de manier waarop ik genealogie wilde doen sinds ik een beetje leerde over hoe het ’goed’ moet worden gedaan. Dank jullie wel!
Ian, Frankrijk
Ik vind je programma fascinerend, en heb nog nooit een soortgelijk genealogieprogramma gezien. Bedankt voor zo’n innovatieve manier om genealogie te “doen”.
James, Verenigde Staten
Ik wil jullie bedanken voor de, voor zover ik weet, eerste evidence-based genealogiesoftware, die dit niveau van ontwikkelingsstatus bereikt. Ik ben een grote fan van deze aanpak, omdat dit de toekomst van (genealogisch) onderzoek zou kunnen zijn.
Markus, Duitsland
Ik vind Centurial geweldig, ik ben er dol op!
Robyn, Australië

introductie

Veel van de populairste genealogie software programma’s die tegenwoordig in omloop zijn, zijn wat je zou kunnen noemen op conclusies gebaseerd. Ze stellen de genealoog in staat een stamboom te maken door gegevens over personen en relaties in te voeren. Met de meeste ervan kan de genealoog ook een regel of twee over de bron van de informatie invoeren.

Centurial is op bewijs gebaseerd

Met Centurial begint de genealoog met het invoeren van de informatie zoals die in een bron gevonden wordt. Pas later in het proces wordt deze geëxtraheerde informatie gecorreleerd tot een enkele stamboom, waarbij automatisch conclusies getrokken worden uit het beschikbare bewijsmateriaal.
Het grote voordeel van deze aanpak boven op conclusies gebaseerde genealogie software is dat je de conclusies altijd kunt terugvoeren tot de bewijzen en de bronnen waarop ze gebaseerd waren. Omdat Centurial je ook de mogelijkheid biedt je digitale scans en documenten te importeren, betekent dit dat alle gerelateerde artefacten - conclusies, bewijzen, informatie, beweringen, bronnen, foto’s, scans en documenten - altijd maar een muisklik van je verwijderd zijn.

alle gegevens op één plaats

gebaseerd op de Genealogical Proof Standard

De op bewijzen gebaseerde aanpak stelt je ook in staat de beschikbare informatie met elkaar in verband te brengen, het resulterende bewijs (zowel direct als indirect) te analyseren, en eventueel tegenstrijdig bewijs op te lossen. En als later nieuwe informatie aan het licht komt, kun je met Centurial teruggaan om je bewijsmateriaal opnieuw te ordenen en te evalueren.
Centurial is, in tegenstelling tot sommige van de weinige andere op bewijzen gebaseerde genealogie programma’s, niet bedoeld als begeleidend hulpmiddel bij op conclusies gebaseerde programma’s. In plaats daarvan is Centurial volwaardige, op zichzelf staande software, die alle mooie schema’s en inzichten van traditionele genealogie software biedt, allemaal op bewijs gebaseerd.

stand-alone software

Centurial - écht op bewijs gebaseerde genealogiesoftware

Centurial wordt geleverd met een mooi ontworpen en op sommige plaatsen vernieuwende gebruikersinterface, een geavanceerde familienetwerkweergave, bronverwijzingen gebaseerd op Evidence Explained, een browserextensie om bronnen van het web te importeren, interactieve handleidingen, uitgebreide documentatie, regelmatige updates en patches, een ontwikkelaar die open staat voor suggesties en tamelijk responsieve e-mail ondersteuning.

media

Boeren, burgers en buitenlui

Academie voor Genealogie - 14 januari 2021

Op bewijs gebaseerde genealogiesoftware

Luc Chalmet - Histories - 19 april 2021

Genealogy Software Showcase

Edward Thompson - 29 april 2021

Mondays with Myrt

DearMYRTLE - 1 februari 2021

stap voor stap

VOEG een BRON TOE

Op bewijs gebaseerd aan genealogie doen vereist bewijs en bewijs komt uit bronnen. Dus de Centurial cyclus begint met het toevoegen van een nieuwe bron aan het project.

Een bron kan van alles zijn. Een boek. Een volkstelling. Een interview met je moeder. Een document dat je op internet hebt gevonden. Een grafsteen. Iets. Je begint dus met het selecteren van het type bron dat je toevoegt. Afhankelijk van het geselecteerde type wordt je gevraagd om de eigenschappen in te vullen van de specifieke bron die je toevoegt. Titels, auteurs, begraafplaatsen, interviewer en geïnterviewde, etc.

Op basis van de waarden die je voor de bron invoerde wordt er een bronvermelding gemaakt. Deze ondersteunde bronverwijzing is in overeenstemming met Evidence Explained van Elizabeth Shown Mills.

VOEG een BESTAND TOE

Nadat een bron is gemaakt, kun je met Centurial bestanden aan de bron toevoegen. Een foto die je van de grafsteen hebt genomen, of een digitale scan van een geboorteakte. Een screenshot van de website die je hebt gevonden, of een audio-opname van een interview.

Centurial is uitgerust met viewers voor afbeeldingen (bmp, jpg, gif en png) en PDF. Andere typen kunnen eveneens worden toegevoegd, maar deze zullen worden geopend met externe apps, indien je die hebt geïnstalleerd.

GEDCOM-bestanden zijn ook toegestaan, voor het geval je bron het onderzoek is van een andere genealoog. Deze zullen zelfs automatisch worden geïmporteerd.

EXTRAHEER alle INFORMATIE

Dan begin je de informatie uit de bron te extraheren door een netwerk te tekenen van alle personen die in de bron worden genoemd, plus hun onderlinge relaties. Voor elke persoon en voor elke relatie extraheer je de beweringen die de bron te bieden heeft. Voor personen extraheer je achternaam (namen), voornamen, bijnamen, geslacht, geboortedagen en -plaatsen, overlijdensdata, etc. Voor relaties extraheer je het type relatie (ouder / kind, partners), trouwdatum en -plaats en scheiding.

In deze fase is het cruciaal dat je niet meer en niet minder dan de exacte informatie in de bron extraheert. Op deze manier kunnen je elk bewijsmateriaal herleiden tot de oorspronkelijke bron.

IMPORTEER van het INTERNET

Tegenwoordig zijn veel genealogische bronnen online beschikbaar op het internet. Daarom is er een Centurial browser extensie beschikbaar voor Chrome en Firefox, waarmee je met een enkele klik een webpagina naar Centurial importeert.

Allereerts leest Centurial de gegevens van de website en zet deze om in een correcte bronvermelding. Vervolgens zal Centurial proberen om ook genealogisch relevante informatie uit de webpagina te lezen. Op basis van al deze gegevens wordt dan een nieuwe bron aangemaakt in je Centurial project.

Voor een groeiend aantal websites bevat Centurial specifieke web scrapers die door hun kennis van de website de gegevens nog beter inlezen.

CORRELEER de INFORMATIE

Als je klaar bent met het extraheren van alle informatie, ben je klaar voor een speciale stap in de Centurial cyclus. De informatie in de nieuw toegevoegde bron wordt gecorreleerd met de informatie uit alle andere bronnen die al aanwezig zijn in het onderzoeksproject. Op deze manier creëer je een grotere stamboom, door persoons- en relatiegegevens uit verschillende bronnen te combineren. Die worden door deze correlatie toegevoegd aan de hypothetische personen en relaties waarvan je denkt dat ze ooit bestonden.

Laten we als voorbeeld eens kijken naar een van mijn eigen voorouders. In een volkstelling uit 1890 vind ik een Hendrik Coenen, 6 jaar oud, met zijn ouders woonachtig in Voerendaal, Nederland. Dit zou best dezelfde Hendrik Coenen kunnen zijn wiens graf ik ooit bezocht en fotografeerde. In deze fase van het onderzoeksproces kies ik ervoor om de informatie over deze (hypothetische) persoon uit de 2 bronnen te correleren.

Centurial biedt een algoritme voor het automatisch correleren van de informatie in hypothesen. Correlatie hoeft alleen dan handmatig te worden verbeterd als dat nodig is. Correlaties zijn nooit definitief en kunnen later, wanneer nieuwe informatie wordt ontdekt, worden gewijzigd, herschikt of volledig worden verwijderd.

BEKIJK de CONCLUSIES

Zodra de informatie is gecorreleerd met hypothetische personen en relaties, wordt het bewijs. Centurial biedt een persoonweergave, waarin alle bewijs uit de verschillende bronnen voor één persoon bij elkaar kan worden bekeken.

In deze weergave worden voor elk feit - achternaam, voornaam, geboortedatum en -plaats, enz - één of meer conclusies weergegeven. Elke conclusie is gebaseerd op het beschikbare bewijsmateriaal, zelfs als het bewijsmateriaal tegenstrijdig is.

Deze weergave lijkt natuurlijk op een persoonskaart in traditionele, op conclusies gebaseerde genealogiesoftware. Het belangrijkste verschil is dat binnen Centurial geen van de conclusies rechtstreeks kan worden bewerkt; alle conclusies worden getrokken uit het beschikbare bewijsmateriaal!

ANALYSEER het BEWIJS

Alle conclusies zijn dus gebaseerd op het beschikbare bewijsmateriaal en kunnen daarom niet rechtstreeks worden bewerkt. Maar we kunnen moeten dat bewijs beoordelen. Hiervoor biedt Centurial de analyseweergave voor elk feit (achternaam, geboortedatum, enz.).

In de analysedialoog wordt alle bewijsmateriaal met betrekking tot het feit (de onderzoeksvraag) getoond, samen met de bron, bronclassificatie (origineel, afgeleid of geschreven), beweringsclassificatie (primair, secundair of onbekend) en bewijsclassificatie (direct, indirect of negatief).

Al het bewijs kan nu worden beoordeeld. Conflicten tussen bewijs kunnen worden opgelost, elk stuk bewijs kan als aannemelijk of niet aannemelijk worden gemarkeerd en er kan een bewijsargument worden toegevoegd. Vervolgens worden de conclusies bijgewerkt om deze nieuwe analyse van het bewijs weer te geven.

Later, wanneer nieuw, gerelateerd bewijs wordt gevonden, markeert Centurial de analyse voor beoordeling en nodigt jou - de genealoog - uit om al het bewijs opnieuw te beoordelen.

BLADEREN. DELEN. GENIETEN!

Wanneer nieuwe bronnen en bestanden zijn toegevoegd, geciteerde en geëxtraheerde informatie en bewijsmateriaal in kaart is gebracht, is gecorreleerd en geëvalueerd, zit het zware werk erop. Maar Centurial heeft meer te bieden.

Allereerst kent de Netwerkweergave van Centurial geen gelijke in de bestaande genealogiepakketten. Het netwerk toont uw zorgvuldig opgebouwde stamboom op een moderne, geanimeerde manier en biedt overzicht en inzicht.

Met Centurial kun je je bevindingen ook delen. Je onderzoek kan op een aantal manieren worden geëxporteerd, waaronder de gebruikelijke zoals GEDCOM, zodat je jouw resultaten kunt delen met anderen. Later zal Centurial worden aangevuld met rapporten en lijsten.

Met Centurial doe je genealogie anders dan met de meeste andere softwarepakketten, maar het biedt dezelfde aangename resultaten. Met dat ene grote verschil. Het is op bewijs gebaseerd!