Stamboom Eijkholt en Nijenhuis van Rijnland tot Twente

Foto van Peter Eijkholt
De publicatie Stamboom Eijkholt en Nijenhuis van Rijnland tot Twente is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.221 personen. Vanwege privacy zijn 184 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2024.


De familiegeschiedenis begint aan de zuidoever van de Nederrijn waar de boerenfamilie Eijckholt nt in Donsbrüggen. Een telg van deze familie, Henric Eijckholt, vestigt zich rond 1720 in Huisberden bij Bedburg-Hau waar hij zijn gezin sticht. 

Bartholomeus Eijkholt (1814-1895) is geboren in Lobith, destijds een Kleefse enclave, als zoon van Henricus (1781-1861), die smid en akkerbouwer was, bijgenaamd “IJzeren Hent”. Bart werd geboren als Duitser (Preussen) maar in 1816 werd hij samen met zijn hele familie als gevolg van de conferentie van Wenen Nederlander doordat Lobith bij Gelderland werd gevoegd. Hij is gestorven in Lobith (gem. Herwen en Aerdt) net over de Rijn in Nederland. Door overstromingen en hongersnood veroorzaakt door aardappelschimmel werden in 1849 de bezittingen van de familie verkocht en is mijn betovergrootvader Bartholomeus met zijn gezin terechtgekomen in het buurschap Voorst bij Gendringen. Zijn zoon Casparus vertrok een aantal jaren daarna naar Arnhem waar hij in dienst trad in de bakkerij van zijn toekomstige echtgenote Joanna Diesvelt. Hij werd daar bakker en stichtte met haar zijn gezin. Na het overlijden van Anna in 1887 huwde Casparus H.W. voor de 2e keer 2 mei 1888 met Hendrika Hoenink uit Hengelo Gld.. Nadat Casparus de bakkerij had verkocht vertrok hij met vrouw en kinderen in 1906 naar Hengelo Gelderland waar hij 27 april 1907 stierf. Hun oudste zoon, mijn opa Theodorus Laurens Eijkholt is de oudste zoon uit zijn tweede huwelijk. In 1910 verhuisde hij met zijn moeder en zijn broers naar Hengelo Overijssel waar hij ging werken bij de machinefabriek Gebr. Stork &Co en trouwde daar de Hengelose Gezina B. Nijenhuis in 1913. Het gezin Eijkholt kreeg 7 kinderen. Hun tweede zoon, mijn vader Hennie (geb. 1915),  kwam in 1936 in dienst van kapper ten Asbroek in Haaksbergen. Vlak voor de oorlog werd hij zelfstandig. Hij opende samen met Betsy Wigger uit Enschede hun eigen dames- en herenkapperszaak in Haaksbergen en trouwde in 1943 met haar. Samen kregen zij 7 kinderen.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.




Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!