stamreeks in de Meij

De generaties V en VI zijn, behalve op gegevens van de burgerlijke stand, gebaseerd op de verzamelde gegevens van Amoetat Avekoth. Deze organisatie heeft in de loop der jaren enorme hoeveelheden genealogische gegevens verzameld van de joodse gemeenschap in Nederland. Hun website is dutchjewry.org.
Met name is gebruik gemaakt van hun database met betrekking tot de Ashkenazi in Amsterdam in de 18e eeuw.

Generatie VI - Marcus Mozes x Marianne Jacobs (Cohen)

Marcus Mozes is geboren in Frankfurt omstreeks 1730 en overleden op 23 februari 1791 in Amsterdam. Hij is begraven op Zeeburg, omstreeks 61 jaar oud.
Hij trouwde in Amsterdam in 1758 (ondertrouw 30 juni), 28 jaar oud, met Mariaana Jacobs (Cohen), 28 jaar oud, geboren in Frederikstad omstreeks 1730 en begraven in Amsterdam, begraafplaats Zeeburg, op 25 april 1773, omstreeks 41 jaar oud, dochter van Sara Jacobs.
Marcus woonde op Vlooienburg. Dit is een voormalig eiland in de Amstel. Tegenwoordig is alle oude bebouwing vervangen door infrastructuur en de de Stopera.

Marcus hertrouwde in Amsterdam in 1774 (ondertrouw 11 februari 1774) met Debora Simons, 30 jaar oud, geboren omstreeks omstreeks 1744, dochter van Abigael Jacobs.
Inmiddels was Marcus verhuisd. Hij woont nu in de Batavierstraat, die inmiddels ook is verdwenen (en vervangen door de Nieuw Uilenburgstraat).

Bij de ondertrouwinschrijvingen kunnen zowel Marcus als Mariaana hun naam in het Hebreeuws ondertekenen.
Bij het tweede huwelijk kan alleen Marcus , in het Hebreeuws, ondertekenen.

Van de website van Avekoth zijn de data van de begrafenissen afkomstig. Het blijkt dat het nogal lastig is de juiste namen te achterhalen. Met kende elkaar bij de jiddische naam, je had ook de Hebreeuwse versie daarvan (Marcus / Mordechai), en vaak ook nog een bijnaam. En ook werden namen aangepast aan Nederlandse equivalenten.
Avekoth noemt met de nodige ?????????? de volgende inschrijvingen in Zeeburg:
1773 - Malka, vrouw van Mordechai ben Mozes Schneider
1791 - Marcus Mozes Schoelapper
Het is opmerkelijk dat Marcus in eerste kleermaker wordt genoemd, en later schoenmaker.

Zie ook de link naar deze famile, Ik ben er alleen niet zeker van of dit een vaste link blijft: www.dutchjewry.org/genealogy/ashkenazi/4404.shtml

Ondertrouw Marcus Moses en Mariana Jacobs (Cohen) 30 juni 1758

Ondertrouw Marcus Moses en Debora Simons 11 februari 1774

Kinderen van Marcus en Mariana zijn, vermoedelijk:

1. Moses Marcus, zie verder generatie V.

2. Gerson Marcus, geboren in Amsterdam omstreeks 1765, koopman (1821), venter (1823), schoenlapper (1825). Hij is overleden in Amsterdam op 12 november 1836, 71 jaar oud. Hij trouwde in Amsterdam op 15 oktober 1790, omstreeks 25 jaar oud, met Femmetje Salomons, 28 jaar oud, geboren in Bayreuth omstreeks 1762 en overleden in Amsterdam op 25 januari 1813. Zij is begraven in Amsterdam, op de begraafplaats Muiderberg op 26 januari 1813.
Ook bij dit echtpaar een paar opmerkelijke zaken.
- Gerson kiest bij de registratie van een achternaam voor "de Meij" , voor zichzelf en zijn kinderen. Maar uiteindelijk noemen alle kinderen zich "in de Meij". Als zijn vrouw Vogeltje overlijdt komt ook de naam "in de Meij" naar voren. Alleen als Gerson overlijdt dan wordt hij "van de Meij" genoemd.
- Bij het huwelijk heet de vrouw Femmetje, bij haar overlijden wordt zij Vogeltje genoemd. In de overlijdensakte wordt als geboorteplaats "Barijd" genoemd, waarschijnlijk was dit Bayreuth.

Generatie V - Mozes Marcus in de Meij x Sara Nathans

Mozes Marcus (hij had als bijnaam de Dreijer) is begraven in Amsterdam op de begraafplaats Zeeburg op 16 februari 1803. Deze datum staat in de huwelijksbijlagen van de 3 kinderen. Ook in de huwelijkspapieren van deze kinderen staat dat hij getrouwd was met Sara Nathan, begraven in Amsterdam op de begraafplaats Zeeburg op 2 augustus 1790.

Veel misverstanden bij het onderzoek bij Joodse families ontstaan doordat er regelmatig dezelfde namen voorkomen,. Ook is sprake van gebrekkige vastlegging in documenten.
Marcus Mozes moet namelijk een tweede relatie hebben gehad met een vrouw die ook Sara Nathan heette. Deze wordt vermeld in de huwelijksbijlage van dochter Sara.
Deze tweede vrouw is geboren omstreeks 1793 en overleden in Amsterdam op 19 oktober 1835, ongeveer 42 jaar oud.

Kinderen van Mozes en Sara zijn:

1. Gerrit Moses Indemeij, geboren in Amsterdam op 20 mei 1785, musicus (1812), kramer (1818,) schoensmeerverkoper (1820), koopman (1844). Hij is overleden in Rotterdam op 11 april 1863, 77 jaar oud.
Hij trouwde in Rotterdam op 20 mei 1818 met Sara Allemans, geboren in Rotterdam op 11 april 1792 en daar overleden op 30 mei 1865, 73 jaar oud, dochter van Hendrina Allemans.

Toen in de tijd van Napoleon iedereen een achternaam moest registreren, koos Gerrit ervoor om zich in te schrijven met de achternaam "in de Meij". In de marge is te lezen dat bij uitspraak op 17 februari 1845 door de arrondissementsrechtbank de naam werd gewijzigd in "Indemeij". Bij alle nakomelingen van Gerrit wordt dus de achternaam als één woord gespeld. Hiermee week deze tak van de familie af van die van Nathan Mozes, die wel als achternaam "in de Meij" bleef voeren.

2. Nathan Moses, geboren in Amsterdam in 1785, zie verder generatie IV.

Dochter van Mozes en zijn tweede vrouw Sara

3. Saartje Moses in de Meij, geboren in Amsterdam in 1793 en daar overleden op 8 april 1878, omstreeks 84 jaar oud. Haar beroep was naaister.
Zij trouwde in Amsterdam op 12 maart 1815 met Izak Hartog Peper, geboren in Amsterdam in januari 1785 en daar overleden op 2 februari 1869, 84 jaar oud, zoon van Hartog Isaac Peper en Schoontje Wolf. Hij was schoenlapper van beroep.

Generatie IV - Nathan Moses in de Meij x Eva Salomon

Nathan Moses in de Meij is in 1785 in Amsterdam geboren en daar overleden op 4 april 1851. (Opmerkelijk bij de aangifte van overlijden: .........verklarende de aangevers wegens hunne Sabbath niet te mogen schrijven...)
Het beroep van Nathan was venter en stoelenmattersknecht, maar hij was ook regelmatig zonder beroep.

Toen iedereen een achternaam moest registreren. schreef Nathan zich op 27 april 1812 in met de achternaam "in de Meij".

Nathan kreeg in 1832 met Eva Samuel een tweeling die jong is overleden. Van haar is geen akte van overlijden bekend. Toen zij de kinderen kreeg was zij 25 jaar oud, dus geboren omstreeks 1807.

akte van naamsaanneming van Nathan Mozes in de Meij

Hij trouwde in Amsterdam op 11 februari 1835, omstreeks 33 jaar oud, met Eva Salomon. Zij is waarschijnlijk geboren rond 1800 en overleden in Amsterdam op 8 januari 1851, 50 jaar oud. Zij was stoelenmatster bij haar huwelijk en later ventster.

De leeftijd van Eva is onduidelijk. Omdat haar ouders zijn overleden en van haar geen geboortegegevens zijn, heeft zij een akte van van bekendheid nodig. In deze akte, opgemaakt voor een notaris, bevestigt een hele rij buurtgenoten dat Eva een dochter is van wijlen Salomon Isaacs en van mede wijlen Naatje Salomon. Ook verklaren zij dat Eva in 1786 in Amsterdam is geboren en 48 jaar oud is..
Maar bij haar overlijden in 1851 staat dat zij 50 jaar is en geboren in Limburg. Die leeftijd zal zoals zo vaak bij overlijdensakten wellicht niet geheel correct zijn. Buren die de aangifte deden wisten dat vaak ook niet precies. Maar het komt wel meer in de buurt van de leeftijd dat Eva haar dochter Saartje kreeg.
Want bij de geboorte in 1835 van haar dochter Saartje Nathan (hetzelfde jaar waarin zij trouwde) heeft zij volgens de geboorteakte een leeftijd van 32 jaar.
Een zoon Samuel is geboren in 1838. Er wordt dan geen leeftijd van Eva genoemd. Maar volgens de akte van bekendheid bij de trouwakte zou zij al 51 moeten zijn. Dat lijkt onwaarschijnlijk.

overlijdensakte van Eva Salomons

Dus óf we hebben met een geheel ander echtpaar te maken, óf de verklaring van de buren bij haar huwelijk klopten niet. En omdat er geen enkele andere Nathan Moses in de Meij in Amsterdam bestond, ga ik er van uit dat de akte van bekendheid niet deugde. Er zal mogelijk een fout zijn gemaakte bij het omzetten van de Joodse jaartelling naar de christelijke?

Nathan en Eva woonden in Amsterdam in een van de sloppen achter de Valkenburgstraat. In deze buurt was in de 19e eeuw een overbevolking van joodse inwoners die veelal in de meest arme omstandigheden verkeerden. Met het nodige gevoel voor humor kreeg het achterafstraatje de naam Zonnehofje.

Kinderen van Nathan Moses en Eva Samuel zijn:

1. Naatje, geboren in Amsterdam op 19 mei 1832 en daar overleden op 13 september 1834, 2 jaar oud.

2. Moses, geboren in Amsterdam op 19 mei 1832 en daar overleden op 21 juli 1832, 2 maanden oud.

Kinderen van Nathan Moses en Eva Salomon zijn:

3. Saartje Nathan, geboren in Amsterdam op 17 augustus1835 en daar overleden op 5 november 1837, 2 jaar oud.

4. Samuel, geboren in Amsterdam op 2 oktober 1838, zie verder generatie III.

Generatie III - Samuel in de Meij x Mina Maria

Samuel in de Meij is geboren in Amsterdam op 2 oktober 1838. Hij groeide op in een arme wijk in Amsterdam, de Marken. Wellicht met het oog op een toekomst met minder armoe koos hij voor een loopbaan in het leger. Hier onder zijn stamboek.

Zijn loopbaan begon als dienstplichtige. Zoals destijds gebruikelijk werd er geloot wie er in het leger moest. Samuel werd ingeloot. Op 28 februari 1859 kwam hij bij het 4e regiment infanterie.
Maar op 5 maart 1861 wordt Samuel beroepssoldaat. Voor een premie van ƒ30 gaat hij een verbintenis aan van 6 jaren. Een mooi detail in het stamboek rond dat jaar:
"is behept met gedeeltelijk verlies van hoofdhaar".
Al een jaar later vernieuwt Samuel zijn contract. Op 29 december 1862 is hij overgegaan bij het koloniaal werfdepot met een vrijwillige verbintenis voor zes jaren bij de koloniale troepen ingaande met de dag van inscheping met ƒ150 gratificatie. Een paar maanden later, op 7 februari 1863, gaat hij met het schip "Maximiliaan" naar Suriname.
Op 1 april 1863 komt hij aan in Suriname en wordt hij ingedeeld bij de compagnie artillerie. Voor zijn inzet krijgt hij in 1867 de bronzen medaille. Deze medaille werd altijd na een bepaald aantal jaren trouwe dienst (en wat eerder met tropenjaren) toegekend.
In maart 1869 gaat Samuel weer terug naar Nederland met het schip "Josephina Bernhardina".

Nadat zijn 6 jarig contract is verlopen, tekent hij opnieuw. Op 30 april 1869 verbindt hij zich weer voor 6 jaren bij de koloniale troepen met een handgeld van ƒ200.. Hij is dan kanonnier 2e klasse.
Op 29 mei 1869 gaat hij in Rotterdam aan boord van de "Jason" om op weg te gaan naar Nederlands Indië, waar hij op 23 september aankomt.
Hij blijft nog tien jaar in het leger. Op 14 september 1879 gaat hij met pensioen (of zoals dat heet wordt hij gegageerd") met een inkomen van ƒ340 per jaar. Hij was toen korporaal bij de artillerie.

Java-bode 25 september 1869

Samuel is bijkbaar gelegerd geweest op Sumatra. In 1872 wordt in Palembang uit een relatie met de inlandse Marina een zoon ,Johannes, geboren.
Uit een onbekende relatie wordt twee jaar later in Soerabaja een dochter geboren.
Vervolgens is het pas 20 jaar later, hij is dan inmiddels al 56 jaar en uit het leger, als weer een dochter, Eva, wordt geboren. Nu uit een relatie met Mina Maria. Maar misschien is zij de zelfde als de eerder genoemde Marina. Verbastering van namen kwam nogal eens voor.

Na zijn loopbaan in het leger zal Samuel nog wel een andere werkkring gezocht hebben. Zo hoog was het pensioen niet. Maar pas in de jaren 1904-1908 wordt hij vermeld als tijdelijk opzichter bij de Waterstaat.
Vanaf 1904 is zijn adres in Batavia vermeld in Kleian's Nieuw Adresboek. Hij woont dan Kroekoet 8-276, en later nr 98 . De naam is afgeleid van de langslopende rivier Krukut in Welgelegen.
Samuel is overleden in Batavia op 17 november 1912, 74 jaar oud.

Kinderen van Samuel zijn:

Uit een relatie met Marina
1. Johannes, geboren in Palembang op 22 oktober 1872. Opmerkelijk is dat de aangifte wordt gedaan in Soerabaja. Hij komt in 1887 al op 15 jarige leeftijd bij het korps pupillen van het KNIL Twee jaar later krijgt hij een 6-jarig contract. Hij wordt net als zijn vader kanonnier bij de artillerie. Na afloop van het contract wordt hij, zoals dat heet "gepasporteerd" op 28 november 1895.
Op 17 september 1897 wordt in de krant "De Locomotief" het overlijden in Batavia vermeld van J. in de Meij, 24 jaar.

Tot dusver is dit overlijden niet gevonden in de Burgerlijke Stand van Batavia.

Uit een onbekende relatie
2. Rika, geboren op 21 maart in Soerabaja.

Uit een relatie met Mina Maria
3. Eva
, geboren op 5 januari 1894 in Batavia, zie verder generatie II.

Generatie II - Eva in de Meij x Junius Hermanus van Lingen

Eva in de Meij is geboren in Batavia op 5 januari 1894.
Zij was geboren uit een niet wettig vastgelegde relatie van haar vader met de inlandse vrouw Mina Maria.
Toen Eva al 12 jaar was, werd er voor haar op 15 maart 1906 een akte van wettiging opgesteld.

In haar jonge jaren werkte Eva bij de Maatschappij Onderlinge Hulp.
Dit was een winkelketen met diverse winkels voor dames, heren, meubels enz.

Eva trouwde, 20 jaar oud, in Batavia op 4 november 1914 met Junius Hermanus van Lingen, 29 jaar oud, geboren in Batavia op 5 juni 1885 en overleden in Zeist op 27 augustus 1963. Zij kregen 8 kinderen. Zie stamreeks van Lingen