familiearchivaris

Familiearchief de By

Mijn moeder, Alberta Maria van Spanje, was zeer actief met de samenstelling van een stamboom voor haar eigen familie Van Spanje en daarnaast ook voor de familie De By. Zij was getrouwd met mijn vader Herman de By en we hebben inmiddels een aanzienlijke hoeveelheid data verzameld. Voor deze vastlegging die zij is gestart in een tijd waarin ze persoonlijk vele archieven, registers heeft bezocht en aangeschreven. Dit kostte natuurlijk een zee aan tijd. Ik heb, na haar overlijden, de verzamelde data overgenomen, en ik richt me nu op het verzamelen van digitale data. Dat levert een tijdbesparing op en er kunnen veel meer data ontsloten worden omdat de digitalisering van archieven en register hand over hand toeneemt. Daarnaast probeer ik niet alleen een verzameling van geboorte- en overlijdensdata op te bouwen maar daar zoveel mogelijk ook verhalen vast te leggen over de familie.

Er is al eens onderzocht of een van onze voorouders afkomstig is geweest uit de Fransen dorpje By (Haut Medoc/Begadan) maar die aanknoping werd nimmer gevonden. Dit terwijl in dat dorp gelegen aan de Gironde, een door Nederlanders drooggelegde polder is (nu nog: Le Poldre Hollandais). In de locale archieven (Begadan) is door mijn moeder en vader (samen met Hub de By (broer)) geen Nederlandse aanknoping of verwijzing gevonden. Voor WO2 was de familienaam in de meeste akten overigens vastgelegd als "de Bij".

Familie Archivaris

De archivaris van dit familiearchief is M.H. de By.

Via dit digitale archief kunt u mij - M.H. de By - helpen met het vullen van het familiearchief en het beschrijven van de familiegeschiedenis.

Toegang tot dit familiearchief


Toegang tot dit familiearchief is alleen mogelijk na uitnodiging van de familiearchivaris. Wilt u toegang tot het familiearchief omdat u interessant materiaal heeft voor in het familiearchief of omdat u graag wilt helpen met het beschrijven van foto's?

Doe een toegangsverzoek