Genealogie Kooman, Koman, Komejan (oorspronkelijk van Yerseke, Zuid-Beveland)

Foto van Ruben A. Koman
De publicatie Genealogie Kooman, Koman, Komejan (oorspronkelijk van Yerseke, Zuid-Beveland) is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 54 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 26 mei 2023.


Deze publicatie is een aanvulling op de gegevens van J.C.M. Hoornick uit "Van Zeeuwse Stam" (1993), zoals op Genealogie Online gepubliceerd in "Stamboom Kooman".
Stamboom Kooman » Genealogie Online
Met de hier gepubliceerde gegevens gaat de stamreeks nog vele generaties verder dan de door Sjaak Hoornick genoemde Jacob Kooman (in de spelling van zijn echtgenote) en Jannetje Lamper, wonende te Schore. Jacob Kooman werd in Yerseke zowel Jacob Cornelis Commejan als Cooman genoemd, zie onder aan deze pagina zijn "startpunt". De naamsverwarring kwam aan het licht dankzij oud-voorzitter van Ons Voorgeslacht, dhr. Aad Verouden.
Daarnaast zijn een aantal verbeteringen opgenomen t.a.v. de publicatie van wijlen dhr. Hoornick (m.n. rondom de zoon van Jacob Cornelis Commejan, Dirck Jacobsz. Kooman).
Deze publicatie is slechts een beknopte weergave van de oudste familiegegevens, waarbij de nadruk ligt op de aanvullingen op de reeds gepubliceerde genealogie Kooman. Ook is een aanzet gegeven tot de link met de familietak Komejan.

Yerseker stamvader en naamgever Come Jan Jacobssen
De naamgever van meerdere Zeeuwse families Kooman-Koman-Komejan is Come Jan Jacobssen, ook wel Jan Jacobssen Cooman of Come Jan van Yerseke genoemd. Hij is getrouwd met Cornelie Adriaen Paess, alias Neeltge Adriaens. Come of cooman verwijst hierbij naar het beroep van handelaar, middelnederlands voor 'koopman' en is uitgegroeid tot bijnaam en later achternaam. Come Jan Jacobssen was een landman (met o.a. schapen en runderen) en (tussen)handelaar in o.a. derrie, tarwe, meekrap en bier, m.n. te Yerseke (in de moeren- later bekend als de Yerseke Moer) en Goes. Ook was hij aannemer van dijkwerken en lid van het comans- of Nicolaesgilde te Goes, waar hij vermoedelijk ook is geboren.
Zeer waarschijnlijk is de vader van Come Jan Jacobssen ene Jacob Jans ter Goes, alias Jacob van Erske (Yerseke), die land had te Yerseke maar naar Goes vertrok a.g.v. de Sint Felixvloed in 1530, waarbij Yerseke grotendeels door het water werd verzwolgen. Op zijn beurt is diens vader ene Jan Jacops, die in het 15e eeuwse Yerseke actief is en (zeer waarschijnlijk) ook voorkomt tijdens dijkwerk in het nabij gelegen Schore-Vlake. De drie heren bezitten nagenoeg gelijke percelen grond, die voorkomen in de Yerseker overlopers of trekboeken, voorlopers van het huidige kadaster. Ze zijn alledrie actief als dijkwerker en darinkdelver te Yerseke.

Darinkdelvers
De familie komt in de oudste Yerseker overlopers voor van 1518, 1547 en 1588, de laatste i.v.m. Come Jan Jacobssen. Zij zijn te Yerseke op kleine percelen grond darinkdelvers, die als middenstanders darink/derrie winnen voor de zoutwinning, en later (als dit verboden wordt) voor de turf (o.a. als brandstof).

Kooman, Koman en Komejan
Nazaten van Come Jan Jacobssen heten Kooman, Koman, of specifiek naar hem Komejan. Van de 15e-18e eeuw worden deze achternamen voornamelijk met een C geschreven. Nazaten KOOMAN treft men aan in heel Zeeland, tot in de VS. KOMAN is voornamelijk gelinkt aan de Zeeuwse tak die zich vestigt te Werkendam (met nazaten in Urk, Dordrecht, Zeist, Australië, Nieuw-Zeeland en verder). KOMEJAN-nazaten wonen o.a. in Babyloniënbroek, Kruiningen en de VS.

Niet tot deze familie behoren de Baarlandse Coomans of de Coomans die telgen als burgemeester en arts kennen te Goes (en Alkmaar) en ambachtsheren en -vrouwe van Wemeldinge zijn. De Komejans van Zierikzee stammen af van een andere Come Jan (Huygens) en zijn eveneens niet verwant.


Neemt u gerust contact op!

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!