Genealogie Bruintjes Genemuiden

Foto van Simon Blok
De publicatie Genealogie Bruintjes Genemuiden is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.675 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 6 maart 2024.


De genealogie Bruintjes betreft de familie uit Vollenhove en Genemuiden. Bij het opstellen is gebruik gemaakt van het door H.W. Hammer en Albert de Leeuw beschikbaar gestelde werk. Het nalopen van de bronnen had zin want het leverde nieuwe en verrassende inzichten op ten aanzien van de "echte"stamvader, de onvindbare ouders van Hendrik Bruintjes en de  naamsverwarring nan de familie Hippe = Slippe. 

Deze genealogie gaat uit van Hendrik Jacobs Bruinis die rond 1699 trouwde met Ricxe Eijnberts Slippe als (voorlopige) stamvader. Hun kinderen worden met patroniem genoemd in het doopboek van Vollenhove en met de achternaam Bruinis in de erfscheidingsakte in Vollenhove van 24 november 1720. In later tijden werden zij Bruin, Bruins en Bruintjes genoemd. 

Albert de Leeuw heeft de voorouders van Hendrik Jacobs Bruinis - met op zich kloppende patroniem gegevens - teruggevoerd naar Eijmbert Hendricks. Ondersteunend bewijs is hiervoor niet gevonden. Het is meer aannemelijk dat aansluiting gezocht moet worden bij een van de vele Bruins/Bruinis families in de IJsseldelta. 

De veronderstelling van H.W. Hammer dat Geertien Hendriks die onder meer trouwde met Gerrit Jans Slippe een Bruintjes was komt door de genoemde akte van 24 november 1720 op losse schroeven te staan.  

Albert de Leeuw heeft de koppeling tussen de Vollenhovense en Genemuidense Bruintjes gelegd via de akte van 17 januari 1754 waarin Hendrik Bruintjes zijn ooms legateert. Hij heeft daarbij verondersteld dat deze - zonder patroniem genoemde Hendrik- een zoon was van Jacob Hendriks Bruintjes. Deze op zich redelijke veronderstelling kon echter niet met gegevens onderbouwd worden. 

De doop van Hendrik Bruinis op 17 februari 1726 in Vollenhove als zoon van Harmen Klaassen en Trijntje Hendricks Bruinis werpt een nieuw licht op de afkomst van de in de akte genoemde oomzegger Hendrik Bruintjes. Deze vindbare Hendrik

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden


Andere publicaties van Simon Blok

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Simon Blok





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!