Resultaten 1 - 4 van 4:
www.bol.com/nl/f/het-pauperparadijs/30086985
Het pauperparadijs (Suzanna Jansen)
Op 18 juni 2016 gaat de theatervoorstelling Het pauperparadijs in première. In dit 'Theaterspektakel over Arm en Rijk' wordt de dramatische geschiedenis van Het pauperparadijs teruggebracht naar de plek waar die zich daadwerkelijk heeft afgespeeld: de gestichten van het heropvoedingsexperiment in Veenhuizen. Daar begon in 1823 een idealistisch plan om de onderklasse te verheffen, maar het veranderde al snel in een fuik. Op het spoor gebracht door haar Amsterdamse grootmoeder, die haar gezin ondanks schulden en alcoholisme overeind moest houden, volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders. Van pauperkolonie tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de familiegeschiedenis onlosmakelijk verbonden is met de de opvoedcampagnes die vele Nederlanders hebben ondergaan. In een persoonlijk relaas dat aansluit bij de stijl van het boek vertelt de auteur in een nieuw toegevoegd hoofdstuk wat het succes van Het pauperparadijs voor haar en haar familie teweeg heeft gebracht.
Categorie: Boeken » Genealogie
www.bol.com/nl/f/op-zoek-naar-biografisch-portret-in-verleden/38513802 ...
Zoekreeks 3 - Op zoek naar een biografisch portret in het verleden (K. van der Wiel)
Iedere liefhebber van geschiedenis kent het wel: je vindt een paar snippers boeiende informatie over iemand en raak geïntrigeerd. Maar wou zou meer informatie over de betreffende persoon te vinden zijn? Hoe moet zo'n onderzoek opgezet worden? Hoe kunnen de gegevens over de persoon zelf gecombineerd worden met meer algemene informatie over zijn of haar beroep en leefomgeving? Dit boek geeft praktische antwoorden op bovengenoemde vragen.
Categorie: Boeken » Genealogie
www.bol.com/nl/p/het-grote-familieboek/9200000022092044
Het grote familieboek (Floor Bal)
In Het grote familieboek zoek je niet alleen uit, je legt ook vast. Het boek bevat een zogeheten kwartierstaat, een brede waaier waar tweeënzestig namen ingevuld kunnen worden. In de kwartierstaat staan alleen de namen, maar er is in het boek voor iedere persoon een pagina gereserveerd waar je alle gegevens van die voorouder kunt invullen, en ook persoonlijker details. De vragen die Het grote Familieboek stelt, helpen je een zo volledig mogelijk beeld te creëren.
Categorie: Boeken » Genealogie
nehemint.nl/van_quaat_tot_erger
Kroniek van de familie Van de Poll in Montfoort in de 17e en 18e eeuw. Heet je Van de Poll, Van der Poll, Van de Pol of Van der Pol? Eigenlijk maakt dat niet zo veel uit, want tot in 1811 de vaste spelling van achternamen verplicht werd, luisterde dat niet zo nauw. Persoonsnamen werden in de 17de en 18de eeuw regelmatig op verschillende manieren gespeld, zelfs binnen één notariële akte. Ben je een Poll of een Pol, dan heb je gerede kans af te stammen van de Pollen uit dit boek. Ze leefden allemaal in Montfoort en waaierden later uit naar onder meer Harmelen, Bodegraven en Hillegom. In ‘Van quaat tot erger’ worden de generaties van deze tak van de familie Van de Poll beschreven die in de 17e en 18e eeuw in Montfoort leefden. Natuurlijk blijft er veel verborgen, maar de archieven onthullen verrassend veel over de tien hoofdpersonen, mannen en vrouwen. Hun levenswandel was kleurrijk, zeker niet altijd makkelijk en ze kleurden ook wel buiten de lijntjes. Al lezend leer je hen steeds beter kennen: Willem de ritselaar, Roeloff de bestuurder, Susanna de doorzetter, Aart de pechvogel en Nicolaas de zelfzuchtige. De kerk sprak zich nogal eens moraliserend over hen uit. De titel ‘Van quaat tot erger’ is dan ook een citaat uit de kerkenraadsnotulen. De onverzettelijkheid van de kerk droeg er zelfs toe bij dat de familie de overstap maakte naar de katholieke kerk. Om nog meer reliëf te geven aan het tijdsbeeld is de tekst over de hoofdpersonen afgewisseld met achtergrondinformatie over het dagelijks leven in de 17de en 18de-eeuw, in Montfoort en Utrecht, maar ook in de rest van de Republiek.
Categorie: Boeken » Genealogie