stamboomgids

allimgalltxt
txtimg
Zoekresultaten 'ling' (binnen één categorie)

Resultaten 1 - 5 van 5:

www.bol.com/nl/f/het-pauperparadijs/30086985

Het pauperparadijs (Suzanna Jansen)

Op 18 juni 2016 gaat de theatervoorstelling Het pauperparadijs in première. In dit 'Theaterspektakel over Arm en Rijk' wordt de dramatische geschiedenis van Het pauperparadijs teruggebracht naar de plek waar die zich daadwerkelijk heeft afgespeeld: de gestichten van het heropvoedingsexperiment in Veenhuizen. Daar begon in 1823 een idealistisch plan om de onderklasse te verheffen, maar het veranderde al snel in een fuik. Op het spoor gebracht door haar Amsterdamse grootmoeder, die haar gezin ondanks schulden en alcoholisme overeind moest houden, volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders. Van pauperkolonie tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de familiegeschiedenis onlosmakelijk verbonden is met de de opvoedcampagnes die vele Nederlanders hebben ondergaan. In een persoonlijk relaas dat aansluit bij de stijl van het boek vertelt de auteur in een nieuw toegevoegd hoofdstuk wat het succes van Het pauperparadijs voor haar en haar familie teweeg heeft gebracht.

Categorie: Boeken » Genealogie   Filter remove


Screenshot van website

www.bol.com/nl/f/hoe-schrijf-ik-geschiedenis/34154754

Hoe schrijf ik geschiedenis? (Jan van de Wetering)

'Hoe maak ik daar in hemelsnaam een goed verhaal van?' Dat is een veel voorkomende verzuchting van onderzoekers van een familie- of streekgeschiedenis. Tijdens vele bezoeken aan archieven en bibliotheken is vaak heel wat historisch materiaal verzameld. Dat komt echter pas echt tot leven als u erin slaagt de geschiedenis van uw familie, uw geboorteplaats of een historische gebeurtenis op een prettig leesbare manier op te schrijven.In dit boek Hoe schrijf ik geschiedenis? Handleiding voor het schrijven van een familie- of streekgeschiedenis wordt uitgelegd hoe er orde aangebracht kan worden in de veelheid aan gegevens die u hebt verzameld. U leert hoe u een verhaallijn kunt uitstippelen en hoe de soms droge informatie omgezet kan worden in een aantrekkelijk geheel voor de lezers van uw tekst. De omvang van uw verhaal bepaalt u uiteraard zelf: een kort artikel voor bijvoorbeeld een historisch tijdschrift of een uitvoerige verhandeling voor een boek over uw familie of over de historie van een stad of streek.

Categorie: Boeken » Genealogie   Filter remove


Screenshot van website

www.bol.com/nl/p/mijn-familienaam/1001004011825867

Mijn familienaam - waar komt dat vandaan? (Frans Debrabandere)

What?s in a name? Meer dan je zou denken! Een familienaam zegt iets over de geschiedenis van een geslacht en leert ons hoe onze voorouders elkaar noemden en naar de wereld keken. Maar waar komen familienamen vandaan? Wanneer ontstonden ze? Hoe worden ze gevormd en vaak vervormd? Waarom vertaalden humanisten hun naam in het Latijns of Grieks? Welke familienaam krijgen vondelingen? Dit boek vertelt het verhaal achter familienamen. En natuurlijk leer je ook meer over jouw familienaam! In het uitvoerige reg

Categorie: Boeken » Genealogie   Filter remove


Screenshot van website

www.bol.com/nl/p/de-genealogische-werkplaats/9200000022688981

De genealogische werkplaats (Centraal Bureau Genealogie)

Dit Jaarboek heeft de titel De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek. Daar kun je nogal wat onder scharen. En dat was precies onze bedoeling.

Categorie: Boeken » Genealogie   Filter remove


Screenshot van website

nehemint.nl/van_quaat_tot_erger

VAN QUAAT TOT ERGER

Kroniek van de familie Van de Poll in Montfoort in de 17e en 18e eeuw. Heet je Van de Poll, Van der Poll, Van de Pol of Van der Pol? Eigenlijk maakt dat niet zo veel uit, want tot in 1811 de vaste spelling van achternamen verplicht werd, luisterde dat niet zo nauw. Persoonsnamen werden in de 17de en 18de eeuw regelmatig op verschillende manieren gespeld, zelfs binnen één notariële akte. Ben je een Poll of een Pol, dan heb je gerede kans af te stammen van de Pollen uit dit boek. Ze leefden allemaal in Montfoort en waaierden later uit naar onder meer Harmelen, Bodegraven en Hillegom. In ‘Van quaat tot erger’ worden de generaties van deze tak van de familie Van de Poll beschreven die in de 17e en 18e eeuw in Montfoort leefden. Natuurlijk blijft er veel verborgen, maar de archieven onthullen verrassend veel over de tien hoofdpersonen, mannen en vrouwen. Hun levenswandel was kleurrijk, zeker niet altijd makkelijk en ze kleurden ook wel buiten de lijntjes. Al lezend leer je hen steeds beter kennen: Willem de ritselaar, Roeloff de bestuurder, Susanna de doorzetter, Aart de pechvogel en Nicolaas de zelfzuchtige. De kerk sprak zich nogal eens moraliserend over hen uit. De titel ‘Van quaat tot erger’ is dan ook een citaat uit de kerkenraadsnotulen. De onverzettelijkheid van de kerk droeg er zelfs toe bij dat de familie de overstap maakte naar de katholieke kerk. Om nog meer reliëf te geven aan het tijdsbeeld is de tekst over de hoofdpersonen afgewisseld met achtergrondinformatie over het dagelijks leven in de 17de en 18de-eeuw, in Montfoort en Utrecht, maar ook in de rest van de Republiek.

Categorie: Boeken » Genealogie   Filter remove


Screenshot van website