Resultaten 1 - 8 van 8:
arch93.arch.be:8180/531_Zeitungen
Historische kranten kanton Eupen | Rijksarchief te Eupen
Na de Franse (1795-1813) en Pruisische (1814-1919) overheersing werden de kantons Eupen, Malmedy en Sankt Vith door het Verdrag van Versailles uiteindelijk bij België ingelijfd. Op dat moment was er in Sankt Vith een Duitstalige krant, de «Malmedy-St.Vither Volks-Zeitung». De krant, een betekenisvolle bron voor het onderzoek naar de regionale geschiedenis werd in 1866 als «Wochenblatt für den Kreis Malmedy» opgericht. In de tijd daarna verscheen de krant onder verschillende benamingen. In het jaar 1965 fuseerde de «St. Vither Zeitung» met de «Grenz Echo» en werd de «Grenz-Echo und St. Vither Zeitung». De bij het Rijksarchief te Eupen bewaarde uitgaven van februari 1866 tot december 1964 werden in 2013 met ondersteuning van de Duitstalige gemeenschap gedigitaliseerd.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
god.biboostende.be
Gescande Oostendse Documenten - Bibliotheek Kris Lambert
Historische kranten zijn een unieke bron van informatie over het sociale, culturele en politieke leven in een bepaalde periode. Ze weerspiegelen niet alleen een bepaalde tijdsgeest, maar bevatten ook veel praktische informatie over het dagelijkse leven die nergens anders opgetekend werd. Omdat oude kranten zeer kwetsbaar zijn, startte de Bibliotheek Kris Lambert met het microfilmen en scannen van een deel van de huidige krantencollectie van het fonds Ostendiana, om zo dit culturele erfgoed veilig te stellen. Hierdoor worden deze gevoelige materialen nu voortaan digitaal opzoekbaar, wat heel wat voordelen biedt voor u als gebruiker : kranten in digitale vorm zijn niet alleen snel beschikbaar maar ook zeer gemakkelijk te raadplegen dankzij een aantal verschillende zoekmogelijkheden. Bovendien krijgt u elke pagina te zien in zijn oorspronkelijke vorm, zodat u een beeld krijgt van de originele lay-out : bladschikking, advertenties, afbeeldingen,…. De digitale krantencollectie van deze bibliotheek, Gescande Oostendse Documenten (G.O.D.), omvat een selectie van Nederlandstalige en Franstalige dag- en weekbladen uit Oostende en de kustregio vanaf 1850.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
historischekranten.be
Historische kranten Ieper-Poperinge
Kranten vormen een unieke historische bron. Van de grote drama's op het wereldtoneel tot de kleine gebeurtenissen op het dorpsplein: het is er allemaal in terug te vinden. In deze digitale krantenkiosk kan je de kranten uit de regio Ieper-Poperinge niet alleen virtueel doorbladeren op zoek naar 'oud' nieuws, je kan ze op woordniveau doorzoeken, delen en downloaden. De digitale kranten tot en met 1944 zijn volledig openbaar en toegankelijk vanop elke computer met internettoegang. Omwille van het auteursrecht zijn zijn kranten jonger dan 70 jaar slechts beperkt openbaar toegankelijk. Inzage in alle digitaal beschikbare jaargangen is mogelijk in alle bibliotheken, archieven en documentatiecentra van Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke. Kranten die nog niet zijn gedigitaliseerd kan je, met enige beperkingen, inkijken in de stadsarchieven van Ieper en Poperinge.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
beeldbank.kortrijk.be/erfgoed
Historische kranten | Beeldbank stad Kortrijk
De Bibliotheek van Kortrijk beheert een belangrijke en omvangrijke historische krantencollectie. Deze kranten geven een specifieke inkijk in de lokale en regionale geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Met dit project wil de stad de kranten vrijwaren van verval en ze ontsluiten naar een breed publiek. De kranten worden ontsloten via de stedelijke beeldbank. Een eerste focus ligt op de periode rond de Eerste Wereldoorlog.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
www.westfriesarchief.nl/onderzoek/zoeken/kranten
De Noordhollandsche Courant. De Vrije Hoornse. Nieuwsblad voor West-Friesland, De Vrije Hoornse Courant. Dagblad voor West-Friesland, De Vrije Hoornse. Dagblad voor West-Friesland, De Vrije Hoornse. Nieuwsblad voor West-Friesland, Enkhuizer Courant, Enkhuizer Courant. Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Hollands Noorderkwartier, Enkhuizer Courant. Nieuws- en Advertentieblad, Hoornsch Correspondentieblad, Hoornsche Courant, Medemblikker Courant, Nieuw Noordhollands Dagblad voor West-Friesland, Nieuw Noordhollands Dagblad, Nieuw Noordhollandsch Dagblad, Nieuw Noordhollandsch Dagblad, voortzetting Westfriesch Dagblad, Nieuw Noordhollandsch Dagblad, voortzetting van Westfriesch Dagblad, Nieuwe Hoornsche Courant, Nieuwe Hoornsche Courant. Nieuws- en Advertentieblad, Nieuws en Advertentieblad voor de stad Enkhuizen en Omstreken, Noord Hollandsche Courant, Sursum Corda, Vrij Nederland. Westfriesche editie, West-Friesland. Nieuwe Hoornsche Courant en Westfriesch Dagblad
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
studiezaal.nijmegen.nl/kranten
Kranten in de digitale studiezaal van Regionaal Archief Nijmegen
* De Gelderlander, editie Nijmegen: 1856-1956 (in de studiezaal is ook de Gelderlander uit 1957-2006 digitaal beschikbaar) * Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (PGNC): 1814-1942 (via Delpher kunt u de PGNC van 1943 en 1944 doorzoeken) * De Wijkkrant voor Nijmegen-Oost: 1972-2008
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
warpress.cegesoma.be/nl
Welkom op The Belgian War Press | The Belgian War Press
The Belgian War Press leidt u binnen in de wereld van honderden Belgische kranten die gedurende de twee wereldoorlogen verschenen. Sommige werden in het geheim geschreven, gedrukt en verspreid. Andere kwamen onder controle van de bezetter op de markt. Tot op vandaag zat deze clandestiene en gecensureerde pers verborgen in vele archieven, bibliotheken en documentatiecentra. Op initiatief van het CegeSoma en gefinancierd door Belspo werden deze kranten bij elkaar gebracht en gedigitaliseerd.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken
www.liberas.eu/collectie/kranten
Liberas beschikt over een uitgebreide collectie liberale kranten, liberale weekbladen en liberale partijperiodieken (meer dan 2.600 plaatselijke, nationale en internationale titels). De beschrijvingen hiervan zijn terug te vinden via de bibliotheekcatalogus. Enkele titels zijn gedigitaliseerd en op deze website volledig doorzoekbaar (zoekbalk op deze pagina). Het gaat hier concreet om Baes Kimpe (1857-1859), De Blauwe Vaan (1922-1966), De Goedendag (1913), De Roskam (1909-1911), De Schakel (1966-1972), Diesterwegs Hulpkas (1914), Eerst Vrij (1958), Eerst Vrijheid (1956-1958), Het Arbeidersblad (1893), Het Volksbelang (1867-2016), Het weekblad van Yper en het arrondissement (1914), La Flandre Libérale (1874-1910), L’Appel (1914), Liberaal Weekblad van Sint-Amandsberg (1885-1888), Neohumanisme (1936-1965), Ons Gedacht (1928), Onze Strijd (1919-1925), Paters en Nonnen (1877), Voor Taal en Vrijheid (1922-1929), Vrij (1947-1958) en Vrijheidsliefde (1933-1939). In de toekomst wordt dit verder aangevuld.
Categorie: Bronnen » Krantenbanken