stamboomgids

allimgalltxt
txtimg
Stamboom Gids » Organisaties » Verenigingen » Familiekunde Vlaanderen

Websites 1 - 10 van 20:

www.familiekunde-vlaanderen.be

Familiekunde Vlaanderen

Familiekunde Vlaanderen vzw is het enige door de Vlaamse Overheid erkende kennisknooppunt voor genealogie en familiegeschiedenis. In onze documentatiecentra bewaren we het grootste aantal genealogische documenten, databanken en publicaties in Vlaanderen en Brussel.Wij helpen u graag op weg bij het onderzoek naar uw familiegeschiedenis. We doen dit al meer dan vijftig jaar lang in onze documentatiecentra, in diverse archieven, via onze websites, via ons tijdschrift Vlaamse Stam en door middel van cursuss


Screenshot van website

www.familiekunde-limburg.be

Familiekunde Vlaanderen provincie Limburg

Ons hoofddoel is om alle geïnteresseerden te informeren, begeleiden en adviseren bij hun familieonderzoek. Als enige genealogische vereniging in Belgisch Limburg kregen wij in 2015 de titel "Koninklijke Vereniging" naar aanleiding van het 50-jarig bestaan.


Screenshot van website

www.familiekunde-aalst.be

Familiekunde Vlaanderen regio Aalst

Al vrij snel na de oprichting van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) wordt ook in Aalst op 11 april 1965 een afdeling opgestart in het "Hotel de la Gare" aan het Stationsplein te Aalst. Het doel is ondersteuning te bieden aan iedereen die zich verdiept in genealogie en familiegeschiedenis met bijzondere aandacht voor het oostelijke deel van zuidelijk Oost-Vlaanderen. Na een vliegende start in 1965 is de werking na enige tijd verminderd, tot in 1981 met een nieuw elan een meer gestructureerde werking wordt opgezet met regelmatige voordrachten en cursussen. Voor het toenemend aantal familievorsers komt er een documentatiecentrum, in september 1993 eerst aan de Oude Gentbaan in Aalst en wegens nijpend plaatsgebrek, vanaf september 1999 in de crypte van de O.L.-Vrouw-Hemelvaartkerk van Erembodegem.


Screenshot van website

www.familiekunderegioantwerpen.be

Familiekunde Vlaanderen regio Antwerpen

De afdeling Antwerpen is met zijn ruim 700 leden de grootste van de regionale afdelingen van Familiekunde Vlaanderen. Het bestuur zet zich in om de leden te helpen en te ondersteunen bij hun genealogische opzoekingen door een ruime waaier aan diensten en activiteiten aan te bieden. Wij geven geregeld publicaties uit die van nut kunnen zijn bij het samenstellen van uw familiegeschiedenis. Dit zijn vooral bewerkingen van genealogische bronnen (parochieregisters, volkstellingen, burgerlijke stand) uit de gemeenten van ons werkgebied. Wij organiseren regelmatig initiatiecursussen en voordrachten rond onderwerpen die verband houden met familiegeschiedenis in en rond Antwerpen.


Screenshot van website

familiekundebrugge.brugseverenigingen.be

Familiekunde Vlaanderen regio Brugge

Het organiseren en coördineren van activiteiten i.v.m. genealogie en heraldiek in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door opleiding het genealogisch onderzoek stimuleren en aanmoedigen met als intentie het samenstellen van een echte familiegeschiedenis. Het vrijwaren en veiligstellen van familiearchief en van historische documenten. Het in stand houden van documentatiecentra noodzakelijk voor het samenbrengen en inventariseren van de door de vereniging verworven verzamelingen. Familiekunde Vlaanderen (FV) is een dynamische vereniging en tevens de enige vereniging in Vlaanderen die de idee democratisering van de beoefening van familiekunde en samenstellling van werkelijke familiegeschiedenis ingang heeft doen vinden.


Screenshot van website

www.familiekunde-brussel.be

Familiekunde Vlaanderen regio Brussel

Familiekunde Brussel is een zelfstandige vzw en een afdeling van Familiekunde Vlaanderen. Ons werkgebied strekt zich uit over het hele Brusselse hoofdstedelijke gewest (de zogenaamde “19 gemeenten”). Advies, opleiding, overleg, uitwisseling van ervaring, ontmoeting en samenwerking op het vlak van familiekunde en verwante wetenschappen staan daarbij centraal.


Screenshot van website

www.familiekundedeinze.be

Familiekunde Vlaanderen regio Deinze

Familiekunde Deinze is een afdeling van Familiekunde Vlaanderen en verzorgt sinds 1992 de genealogische begeleiding voor de gemeenten Deinze, Nazareth, Zulte en hun deelgemeenten. Wij organiseren voordrachten, seminaries, oefeningen en tentoonstellingen welke voornamelijk plaats vinden in de kelder van de Stedelijke Bibliotheek van Deinze. Daarnaast publiceren de (bestuurs)leden van de afdeling geregeld nieuwe werken die een deel van het bronnenbestand uit de regio behandelen. Deze verschijnen ook in ons tweemaandelijks tijdschrift Leiestam. In het Stedelijk Archief stellen wij gekopieerde parochieregisters van Deinze ter beschikking alsook allerlei microfilms, publicaties en werken over ons werkgebied en andere. Via deze website reiken we je online bronnen en tools aan, een overzicht van onze publicaties en boekenbestand, een agenda met onze komende activiteiten en een forum waarbij onze leden met elkaar in contact kunnen komen.


Screenshot van website

www.familiekunde-dendermonde.be

Familiekunde Vlaanderen regio Dendermonde

Familiekunde Vlaanderen regio Dendermonde vzw is een afdeling van FAMILIEKUNDE VLAANDEREN vzw (www.familiekunde-vlaanderen.be) met maatschappelijke zetel Van Heybeeckstraat 3 te 2170 Merksem. Als regionale afdeling van Familiekunde Vlaanderen organiseren wij cursussen, voordrachten en andere genealogisch vormende activiteiten. Hiermee helpen en begeleiden wij de genealoog op alle mogelijke vlakken bij het samenstellen van de stamboom, kwartierstaat en familiegeschiedenis. In ons documentatiecentrum "Vincentius", gelegen aan de Kerkstraat 97 te Dendermonde, kan u elke donderdagavond terecht met allerlei vragen en kan u onze uitgebreide genealogische bibliotheek raadplegen.


Screenshot van website

fv-dilbeek.familiekunde-vlaanderen.be

Familiekunde Vlaanderen regio Dilbeek

FV Dilbeek vzw, opgericht op 8 november 1990, stelt zich tot doel mensen te helpen bij hun opzoekingen naar hun herkomst, wie hun voorouders zijn en hoe die leefden. Elke tweede woensdag van de maand is er daartoe, in het Ontmoetingscentrum Westrand te Dilbeek, een genealogische voordracht. Onze afdeling beschikt over een documentatiecentrum met heel wat genealogische informatie, ondergebracht in het Schoolmeestershuis naast het oud gemeentehuis van Groot-Bijgaarden. Zie de rubriek "Wat kan je bij ons vinden" in deze folder of raadpleeg onze website. FV Dilbeek vzw is uitgever van meerdere publicaties en recentere werken. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan werden de kwartierstaten van 8 Dilbeekse burgemeesters uitgegeven en naar aanleiding van 10 jaar FV Dilbeek vzw verschenen de bewerkte Hoofd- en haardtellingen van 1702 en 1747, gehouden in de 6 Dilbeekse deelgemeenten. De opbrengst van onze jaarlijkse PKW (Praat- Kaas en Wijnavond), een gezellige bedoening rond genealogie, stelt ons in staat om ons documentatiecentrum uit te breiden en onze werking verder uit te bouwen.


Screenshot van website

www.familiekunde-gent.be

Familiekunde Vlaanderen regio Gent

Familiekunde Vlaanderen, Regio Gent vzw groeide uit tot de grootste afdeling van de provincie Oost-Vlaanderen, en zelfs tot één van de grootste Belgische genealogische verenigingen. Familiekunde Vlaanderen, Regio Gent bewerkt en publiceert zowel openbare als particuliere genealogische bronnen en/of studies.Activiteiten over genealogie, heraldiek, lessen oud schrift en gebruik van de computer worden regelmatig gehouden te Gent. Tijdens de maandelijkse voordrachten worden nieuwe thema’s, en projecten voorgesteld. Iedereen kan onderling kennis maken en de eigen genealogische problemen voorleggen. De toegang is overigens gratis! Ongeveer 500 personen nemen deel aan één of meerdere activiteiten. Ieder jaar worden heel wat cursussen georganiseerd waaronder een cursus Familiekunde en er is tweemaandelijks een samenkomst “Aldfaer” (software voor genealogie). Het werkgebied omvat de volgende gemeenten in de regio Gent: Afsnee, Asper, Baaigem, Balegem, Beervelde, Bottelare, De Pinte, Destelbergen, Desteldonk, Deurle, Dikkelvenne, Drongen, Gavere, Gent, Gentbrugge, Gijzenzele, Gontrode, Heusden, Landskouter, Ledeberg, Lochristi, Mariakerke, Melle, Melsen, Mendonk, Merelbeke, Moortsele, Munte, Oostakker, Oosterzele, Schelderode, Scheldewindeke, Semmerzake, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Sint-Kruis-Winkel, Vurste, Wachtebeke, Wondelgem, Zaffelare, Zelzate, Zeveneken, Zevergem, Zwijnaarde.


Screenshot van website