Resultaten 1 - 4 van 4:
www.regionaalarchiefrivierenland.nl
Regionaal Archief Rivierenland
Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) is een historisch informatie- en documentatiecentrum. Het verzamelt en beheert de archieven, afbeeldingen, boeken en documentatie van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel. De informatie over polders en waterschappen omvat ook de polders Asperen, Dalem, Heukelum, Spijk en Vuren en de Over-Betuwe. Het RAR is in 1999 opgericht naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling, waarbij de huidige gemeenten Buren en Neder-Betuwe ontstonden. Het komt voort uit een fusie tussen de archiefdiensten Tiel-Buren-Culemborg en Kesteren-Lienden-Echteld-Maurik. Geldermalsen en Neerijnen nemen sinds 2009 deel en in 2014 heeft het Streekarchief Bommelerwaard zich aangesloten. Met ingang van 1 januari 2019 zijn de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal samengevoegd tot de gemeente West Betuwe en zijn ook de archieven van de voormalige gemeente Lingewaal bij het RAR te vinden. Toen in 2003 het Waterschap Tielerwaard, Culemborgerwaarden en de Linge opging in het Waterschap Rivierenland, sloot dit een dienstverleningsovereenkomst met het RAR waarbij een groot aantal archieven hier werd ondergebracht. Op de website van het RAR is een stamboom te vinden van het huidige Waterschap Rivierenland en zijn 474 voorgangers.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.regionaalarchieftilburg.nl
Het Regionaal Archief Tilburg (RA Tilburg / RAT) is de voortzetting van het Regionaal Historisch Centrum Tilburg dat op zijn beurt in 1997 ontstond na het samengaan van het Gemeentearchief Tilburg en een deel van het Streekarchief Oisterwijk. De gemeentelijke herindeling die op 1 januari 1997 van kracht werd haalde de basis weg voor het Streekarchief Oisterwijk. Het streekarchief was een gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Oisterwijk, Moergestel, Hilvarenbeek, Diessen, Oost-, West- en Middelbeers, Goirle, Hooge en Lage Mierde, Drunen, Loon op Zand, Berkel-Enschot en Udenhout. Door de herindeling kwamen Udenhout en Berkel-Enschot bij de gemeente Tilburg, Hooge en Lage Mierde ging op in Reusel-De Mierden, Drunen naar Heusden en Oost-, West- en Middelbeers kwam bij Oirschot. Samenwerking met het Gemeentearchief Tilburg bood soelaas en zo ontstond een nieuwe archiefdienst. De uitbreiding van het aantal gemeenten vroeg om een nieuwe naam: Regionaal Historisch Centrum Tilburg (2001).
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=lln
Archives de l'Etat à Louvain-la-Neuve
Het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief in België. Het Rijksarchief heeft op 13 januari 2019 op het terrein van de universiteit de deuren geopend. Het archief vindt men aan de Rue Paulin Ladeuze nummer 16 te Louvain-la-Neuve in de provincie Waals-Brabant in de nabijheid van de Grand Place. Het archief heeft een oppervlak van 5.300 m2, de kelder kan aan 14 kilometer archiefmateriaal onderdak bieden. De leeszaal biedt ruimte aan ongeveer 140 personen. Naast de archieven van de overheidsadministratie, de notariële archieven en private archieven kan men ook de geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters over de periode 1590 tot 1910 van Waals-Brabant raadplegen.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
arch.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=doorn ...
Het Rijksarchief te Doornik is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief in België. Het is gevestigd in de rue des Augustins te Doornik, in de provincie Henegouwen, op de terreinen van de voormalige drukkerij Casterman en beschikt over een oppervlakte van iets meer dan 2000 m2 waar 13 strekkende kilometer archief kan worden opgeslagen. Het publiek kan er terecht voor de raadpleging van archief van overheidsadministraties, notarisarchief, privéarchief of de geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters van 1590 tot 1900 van Waals-Brabant. Er kunnen ook diverse wetenschappelijke en administratieve werken worden ingekeken. De leeszaal biedt plaats aan 60 bezoekers. De eerste vestiging van het Rijksarchief te Doornik dateert uit 1834.
Categorie: Archieven » Regionale archieven