stamboomgids

allimgalltxt
txtimg
Zoekresultaten 'Van der Aar' (binnen één categorie)

Resultaten 1 - 10 van 15:

krantencatalogus.be

Abraham | Catalogus van Belgische kranten

Abraham is een online catalogus van Belgische kranten bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. De databank kan vrij worden geraadpleegd op krantencatalogus.be. De krantendatabank is genoemd naar de Antwerpse uitgever Abraham Verhoeven (1575-1652). Die gaf in 1605 een van de allereerste kranten ter wereld uit en is een pionier van de dagbladpers. De krantendatabank werd eerst gerealiseerd in een project dat liep van november 2007 tot december 2010. De nadruk lag op kranten uit de periode 1830-1950. Die zijn, door hun slechte papierkwaliteit, het meest kwetsbaar. In de jaren erna zette de Vlaamse Erfgoedbibliotheken de ontwikkeling van de databank voort.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

arch93.arch.be:8180/531_Zeitungen

Historische kranten kanton Eupen | Rijksarchief te Eupen

Na de Franse (1795-1813) en Pruisische (1814-1919) overheersing werden de kantons Eupen, Malmedy en Sankt Vith door het Verdrag van Versailles uiteindelijk bij België ingelijfd. Op dat moment was er in Sankt Vith een Duitstalige krant, de «Malmedy-St.Vither Volks-Zeitung». De krant, een betekenisvolle bron voor het onderzoek naar de regionale geschiedenis werd in 1866 als «Wochenblatt für den Kreis Malmedy» opgericht. In de tijd daarna verscheen de krant onder verschillende benamingen. In het jaar 1965 fuseerde de «St. Vither Zeitung» met de «Grenz Echo» en werd de «Grenz-Echo und St. Vither Zeitung». De bij het Rijksarchief te Eupen bewaarde uitgaven van februari 1866 tot december 1964 werden in 2013 met ondersteuning van de Duitstalige gemeenschap gedigitaliseerd.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

www.delpher.nl/nl/kranten

Delpher

In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken. Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,7 miljoen kranten, 7 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. In het totaal vindt u in Delpher meer dan 100 miljoen pagina’s en dit aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

rhcrijnstreek.nl/bronnen/kranten

RHC Rijnstreek en Lopikerwaard - Kranten

Kranten uit Woerden, Harmelen, Reeuwijk en omgeving, waaronder Woerdense Courant, IJsselbode, Nieuws van Harmelen en de Nieuwe Reeuwijkse Courant.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

god.biboostende.be

Gescande Oostendse Documenten - Bibliotheek Kris Lambert

Historische kranten zijn een unieke bron van informatie over het sociale, culturele en politieke leven in een bepaalde periode. Ze weerspiegelen niet alleen een bepaalde tijdsgeest, maar bevatten ook veel praktische informatie over het dagelijkse leven die nergens anders opgetekend werd. Omdat oude kranten zeer kwetsbaar zijn, startte de Bibliotheek Kris Lambert met het microfilmen en scannen van een deel van de huidige krantencollectie van het fonds Ostendiana, om zo dit culturele erfgoed veilig te stellen. Hierdoor worden deze gevoelige materialen nu voortaan digitaal opzoekbaar, wat heel wat voordelen biedt voor u als gebruiker : kranten in digitale vorm zijn niet alleen snel beschikbaar maar ook zeer gemakkelijk te raadplegen dankzij een aantal verschillende zoekmogelijkheden. Bovendien krijgt u elke pagina te zien in zijn oorspronkelijke vorm, zodat u een beeld krijgt van de originele lay-out : bladschikking, advertenties, afbeeldingen,…. De digitale krantencollectie van deze bibliotheek, Gescande Oostendse Documenten (G.O.D.), omvat een selectie van Nederlandstalige en Franstalige dag- en weekbladen uit Oostende en de kustregio vanaf 1850.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

historischekranten.be

Historische kranten Ieper-Poperinge

Kranten vormen een unieke historische bron. Van de grote drama's op het wereldtoneel tot de kleine gebeurtenissen op het dorpsplein: het is er allemaal in terug te vinden. In deze digitale krantenkiosk kan je de kranten uit de regio Ieper-Poperinge niet alleen virtueel doorbladeren op zoek naar 'oud' nieuws, je kan ze op woordniveau doorzoeken, delen en downloaden. De digitale kranten tot en met 1944 zijn volledig openbaar en toegankelijk vanop elke computer met internettoegang. Omwille van het auteursrecht zijn zijn kranten jonger dan 70 jaar slechts beperkt openbaar toegankelijk. Inzage in alle digitaal beschikbare jaargangen is mogelijk in alle bibliotheken, archieven en documentatiecentra van Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke. Kranten die nog niet zijn gedigitaliseerd kan je, met enige beperkingen, inkijken in de stadsarchieven van Ieper en Poperinge.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

www.kempensekranten.be

Kempense Kranten

De historische Kempense kranten in deze krantenbank vormen een unieke bron voor het onderzoek naar het leven in deze streek. Van de lokale "annoncekes" tot de grote verhalen over bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog en de beleving daarvan in de Kempen, je vindt het allemaal terug in deze krantenpagina's. Opnieuw werd er een nieuwe titel toegevoegd aan onze databank, namelijk "De Kempenaar", uitgegeven in Turnhout van 1838 tot 1936. Hiermee stapt ook Erfgoed Noorderkempen mee in dit project en zetten we met de drie kempense erfgoedcellen k.ERF, Kempens Karakter en Erfgoed Noorderkempen samen de schouders onder deze databank. Een overzicht van de kranten die je hier kan lezen vind je op de pagina "Krantencollectie" op deze website.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

www.archiefroermond.nl/nl/onderzoek/kranten

Kranten — Gemeentearchief Roermond

De Roermondenaar De Volksvriend Het Nieuwsblad van Roermond De Maas- en Roerbode De Nieuwe Koerier De Nieuwe Koerier/Maas- en Roerbode De Limburger/Maas- en Roerbode Het Limburgs Dagblad Orchidée Weekend-Orchidée De Maas en Roerpost

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

aalst.courant.nu

Digitaal krantenarchief - Stadsarchief Aalst

Wil je weten hoeveel een brood kostte in de tijd van Daens? Ben je op zoek naar waar men 100 jaar geleden zijn fiets kocht? Stond je grootmoeder ooit in de krant met de geboorte van haar drieling? Wil je ontdekken hoeveel keer je vader ooit in de krant gestaan heeft? Hier vind je mogelijk een antwoord op deze vragen! Je kan hier namelijk de krantencollectie van het stadsarchief Aalst doorzoeken en raadplegen. De oudste krant is een exemplaar van "De Standaerd van Vlaenderen" uit 1836, de recentste is "De Voorpost" van 1992. Voor een periode van zo'n 160 jaar zijn meer dan 100 verschillende krantentitels doorzoekbaar. In totaal zijn meer dan 160.000 krantenpagina's op woordniveau gedigitaliseerd!

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website

periodieken.peelenmaasnet.nl

Periodieken Peel en Maas

De gemeente Peel en Maas is in 2010 ontstaan na de fusie van de gemeenten Helden, Maasbree, Kessel en Meijel. In deze voormalige gemeenten werden in het verleden wekelijks lokale kranten uitgebracht. In de gemeente Helden was dit het weekblad "Midden-Limburg", beter bekend als "’t Heljes Blèdje". De krant verscheen vanaf 1918 elke zaterdag en werd uitgegeven door drukkerij Kassteen in Panningen. Later namen achtereenvolgens de Gouden Leeuw en A&C Media de uitgave over. In 2015 veranderde de naam van de weekkrant in 1Lokaal Peel en Maas als gevolg van een reorganisatie binnen A&C Media. In de voormalige gemeente Maasbree verscheen het wekelijkse krantje "Op d’n Baum" en in de voormalige gemeente Meijel het "Weekbericht voor Meijel", in de volksmond het "Mééls krentje" genoemd. Nadat in 2016 het complete ingebonden krantenarchief van A&C Media alsmede de eigendomsrechten aan de Heemkundevereniging Helden werden overgedragen, zijn vrijwilligers begonnen om alle kranten te digitaliseren en in PeelenMaasNet op te nemen. De gedigitaliseerde uitgaven van "Midden-Limburg", "Op d’n Baum" en het "Weekbericht voor Meijel" worden vanaf februari 2017 geleidelijk aan en per jaargang geplaatst op deze website.

Categorie: Bronnen » Krantenbanken   Filter remove


Screenshot van website