Resultaten 1 - 8 van 8:
www.geldersarchief.nl
Het Gelders Archief te Arnhem is het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Gelderland, de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal, Overbetuwe en het Vallei en Veluwe. Dit archief is op 1 juni 2002 ontstaan door een fusie tussen het Rijksarchief in Gelderland en de opgeheven gemeentearchieven van Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal. Het beheert archieven en collecties van de 9e tot en met de 21e eeuw. Het Gelders Archief fungeert in formele zin als Rijksarchief in Gelderland en als gemeentearchief voor de vijf genoemde gemeenten. Vanuit die functies beheert het Gelders Archief enerzijds archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Gelderland of voorgangers daarvan, en anderzijds van de genoemde gemeenten (en eventueel daarin opgegane gemeenten) en particuliere instellingen en personen uit die gemeenten, zoals huizen, families, bedrijven, kerken, scholen, verenigingen en stichtingen.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.groningerarchieven.nl
De Groninger Archieven (voluit Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven) is het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Ze beheren archieven en collecties van de elfde tot en met de eenentwintigste eeuw. De archiefdienst fungeert in formele zin als Rijksarchief in de provincie Groningen en als Gemeentearchief van de gemeente Groningen. Vanuit die functies beheren de Groninger Archieven enerzijds archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkgebied de provincie Groningen of voorgangers daarvan, en anderzijds van de gemeente Groningen (en daarin opgegane gemeenten) en particuliere instellingen en personen uit die gemeenten, zoals huizen, families, bedrijven, kerken, scholen, verenigingen en stichtingen. Onderdelen van de Groninger Archieven zijn AlleGroningers.nl, groningerkentekens.nl, beeldbankgroningen.nl, Poparchief Groningen en het Gronings AudioVisueel Archief.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
regionaalarchiefnijmegen.nl
Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland, is de archiefdienst voor de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Millingen aan de Rijn, Druten, Heumen, Lingewaard, Ubbergen, West Maas en Waal, Wijchen en Mook en Middelaar. Van het Waterschap Rivierenland heeft het Regionaal Archief Nijmegen de archieven in huis voor zover ze het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal betreffen. De meeste van deze overheidsarchieven lopen tot ongeveer 1985. Daarnaast beheert het RAN ook veel archieven van personen, families, verenigingen, stichtingen, bedrijven en kerken uit Nijmegen zoals van de KNBLO, zeepfabriek Dobbelmann en het Canisius College.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=luik
Het Rijksarchief te Luik is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief (België). Het Rijksarchief te Luik is het grootste archiefdepot van Wallonië en het op twee na grootste van het land: het bewaart momenteel meer dan 26 lopende kilometer documenten. Het Rijksarchief Luik bewaart archief van instellingen, verenigingen, families of natuurlijke personen die hun zetel of verblijfplaats hebben of hadden op het grondgebied van de provincie Luik. Het oudste document dat in het Rijksarchief te Luik is terug te vinden, dateert van 862!
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=namen
Het Rijksarchief te Namen is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief (België). Het gebouw in Namen heeft een totale oppervlakte van 9.431 m² en kan 35 lopende kilometer archief herbergen. Er is een leeszaal voor de raadpleging van originele archiefstukken, een leeszaal voor de raadpleging van gedigitaliseerd archief of archief op microfilm, een bibliotheek en een zaal voor tentoonstellingen. Rijksarchief Namen bewaart archief van instellingen, verenigingen, families en natuurlijke personen die een verankering hebben of ooit hadden op het grondgebied van de huidige provincie Namen.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=lln
Archives de l'Etat à Louvain-la-Neuve
Het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief in België. Het Rijksarchief heeft op 13 januari 2019 op het terrein van de universiteit de deuren geopend. Het archief vindt men aan de Rue Paulin Ladeuze nummer 16 te Louvain-la-Neuve in de provincie Waals-Brabant in de nabijheid van de Grand Place. Het archief heeft een oppervlak van 5.300 m2, de kelder kan aan 14 kilometer archiefmateriaal onderdak bieden. De leeszaal biedt ruimte aan ongeveer 140 personen. Naast de archieven van de overheidsadministratie, de notariële archieven en private archieven kan men ook de geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters over de periode 1590 tot 1910 van Waals-Brabant raadplegen.
Categorie: Archieven » Regionale archieven
arch.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=aarle ...
Het Rijksarchief te Aarlen is een van de 19 vestigingen van het Rijksarchief (België). Het Rijksarchief te Aarlen werd opgericht bij Koninklijk Besluit van 15 november 1849. In 1980 verhuisde het naar een nieuw gebouw aan de rand van de stad. Het Rijksarchief te Aarlen bewaart archief van de provinciale instellingen van de Belgische provincie Luxemburg en archief van regionale en lokale instellingen of van privépersonen die gevestigd zijn op het grondgebied van de vroegere gerechtelijke arrondissementen Aarlen en Neufchâteau (met uitzondering van het kanton Saint-Hubert).
Categorie: Archieven » Regionale archieven
AEZEL.eu
Limburgs knooppunt voor genealogie en Genealogie
Talloze vrijwilligers uit de hele provincie Limburg hebben de afgelopen jaren vele miljoenen genealogische, geografische basisbestanden, verhalen en collecties ingevoerd in de database van de website https://AEZEL.eu (sinds oktober 2020 in de lucht). De originele bronnen zijn beschikbaar gesteld door archieven en heemkundeverenigingen. Stichting LGGI coördineert het platform. AEZEL is daardoor een belangrijke kennisbron voor genealogische en geografische historische data in Limburg en ook door de provincie Limburg aangewezen als knooppunt voor genealogische en kadastrale informatie. De database bevat niet alleen alle gegevens uit de genealogische site AlleLimburgers (die op termijn uit de lucht gaat), maar ook nagenoeg alle kadastrale registers en minuutplans uit 1832-1840 zijn digitaal toegankelijk incl. scans van de originele bronnen. Aan het toevoegen van de meer recente kadastrale informatie en ook bevolkingsregisters wordt gewerkt. AEZEL is uniek omdat al deze gegevens in één database staan. Hierdoor kan in een keer in alle bronnen naar personen, locaties en hun geschiedenis worden gezocht. Of dit nu een boreling, een eigenaar, een bewoner, een overledene of een begravene betreft, je vindt met een paar klikken brongegevens uit aktes, registers, bidprentjes, begraafplaatsen. Belangrijker nog, hierdoor wordt het steeds meer mogelijk om verbanden tussen erfgoeddata te leggen.
Categorie: Archieven » Regionale archieven